Възможно ли е да се създаде безплатен сайт? Високата цена на „безплатния хостинг и домейн“

Наскоро получих няколко имейли от различни посетители, които питаха дали е възможно да се създаде уеб сайт, като се използва безплатен хостинг и домейн или по-накратко как могат да направят безплатен сайт. Получих също така въпроси от рода на възможно ли е първо да изградя своя уеб сайт, а после да закупя хостинг и домейн. В тази статия се опитвам да отговоря на тези въпроси, а също така се опитвам да изясня и неразбирателство за създаване на сайтове, които обикновено се придружават от такъв въпрос „Възможно ли е да се създаде уеб сайт с безплатен хостинг и домейн?“.

Краткият отговор на въпроса възможно ли е да си направим безплатен сайт

Краткият отговор на този въпрос е „да“. Безплатен сайт може да се създаде, но наистина трябва да прочетете дългия отговор. Дяволът е в детайлите.

Предположения

Съдейки по начина, по който посетители ми зададоха въпроса дали могат да си направят безплатен сайт, те вероятно са прочели безплатното ръководство „Как се прави сайт“ на началната страница . Ако не сте прочели тази статия, може би искате да го направите. Смятам, че за да четете тази статия трябва да имате някои основни познания на какво означава „домейн име“ и „хостинг“.

Какво се случва, ако не разполагате с име на домейн?

Някои уеб сайтове, предимно безплатни хостинг фирми, ви позволяват да създадете безплатен сайт, дори ако не разполагате с домейн име. За да направят вашия домейн, те създават поддомейн, които те свързват с вашия безплатен сайт. Например, ако безплатната хостинг фирма, която използвате е „hostingfirma.com“ (не е истински уеб хост), те могат да създадат поддомейн, който се казва „vashiqtsait.hostingfirma.com“, който можете да използвате за вашия уеб сайт. Посетителите, които напишат „vashiqtsait.hostingfirma.com“ ще се окажат във вашия уеб сайт. Вие не трябва да плащат за поддомейн името, тъй като в действителност не го притежавате. Собственик на поддомейна е“hostingfirma.com“ и могат да създават и да изтриват каквито поддомейни те желаят.

Какво се случва, ако не разполагате с хостинг?

Повечето безплатни хостинг фирми, ви позволяват да използвате техния хостинг без да заплащате абсолютно нищо. За жалост те отделят много малък ресурс за вашия сайт, защото на този хостинг се намират още хиляди други сайтове. Докато повечето хостинг фирми(платените) гарантират вашият уеб сайт да е видим поне 99% от времето, за което сте го наели, безплатните хостинг фирми нямат такава гаранция.
Food supplements for training, sports, running, fitness and bodybuilding foodcompany oral domyos 100 bodybuilding gloves black-red.
Често при тях се случва вашия сайт да е неактивен с дни, или да е видим само 50% в рамките на една година(Което е около 180 дни от 365). Това от своя страна не е добре, защото щом вашите посетители видят, че вашият сайт е недостъпен – те биха използвали друг сайт за да намерят нужната информация. Друг много важен проблем е, че вашия сайт ще бъде изключително бавен. А както вече знаем, колкото по-бавен е един сайт, толкова по-вероятно е вашите посетители да го напуснат. Никой не харесва да чака няколко минути само за да му зареди една страница, нали?

Високата цена на Безплатните (Sub) Домейн имена

Има огромна цена в това да не плащате за вашето домейн име. Каквото ви спести жълти стотинки днес,  ще се изплати десет пъти по-скъпо в бъдеще.  А може би цената ще бъде в това да загубите достъп до вашия сайт. Добре известен е фактът, сред опитните уеб мастъри, че безплатни хостинг фирми затварят безплатната услуга твърде често. Това от своя страна може да доведе до затварянето на вашия сайт. Всъщност дори големите хостинг фирми го правят прекалено често.

Например, в близкото минало, Google затвори своята услуга Google Page Creator. Приблизително около същия период, AOL също затвори подобна услуга. Това доведе до огромно вълнение сред големия брой уебмастъри, които хостваха сайтовете си там. В това число се нарежда и Yahoo Geocities , една от най-ранните и може би най-добре познатата безплатна хостинг услуга. И това са само известните хостинг фирми, управлявани от големите корпорации, които са изградили своето име.

Не мисля, че има смисъл да говорим за малките фирми и кооперации, затворили своите безплатни хостинг услуги. Всеки път, когато безплатна хостинг фирма затвори , сайтове, които се хостват(изпозлват ресурсите) на тези хостинг фирми изчезват завинаги. Уеб мастърите на тези сайтове не могат просто да кажат , ей, няма проблем, аз просто ще прехвърля моя сайт в нов уеб хост и ще запазя своя уеб адрес. Техните уеб адреси, подобни на „vashiqtsait.hostingfirma.com“ споменато по-горе, не спадат към тях. Те принадлежат на собственика на „hostingfirma.com“, която е техния уеб хост.

Действителните последствия от загуба на вашия уеб адрес

Може би си мислите, „Не е голяма работа. Аз съм хитър, помислих за това и опазих резервно копие на всичките си файлове. Всичко, което трябва да направя, е да отида в друга безплатна уеб хостинг фирма и да получа нов уеб адрес. „След като кача резервното копие на файловете на този адрес, всичко е наред и сайтът ми работи отново.“

За жалост това далеч не е толкова просто. Когато загубите стария си уеб адрес, губите всички редовни и лоялни посетители. Губите хора, които се връщат често към вашия сайт, за да намерят стара информация или да прочетат нещо ново.

Ваши посетители, които са си направили отметка към вашия уебсайт. Когато кликнат върху отметката си „Фаворити“, те ще се окажат в страница, която ще показва грешка „Невалиден уеб адрес“. Смятате ли, че те ще приемем, че сте се сменили вашия хостинг и ще започнат да търсят в интернет за новия ви адрес? Уеб сайтове изчезват от интернет през цялото време. Те просто ще си казват: „Е, добре. Още един изчезнал сайт, това не е нищо ново.“

Не само, че губите старите си посетители, вие също ще загубите всички посетители, поне за известно време. Когато загубите старото име на вашето домейн име (или по-точно поддомейн име), всички връзки, сочещи към вашия сайт от търсачките и други сайтове, автоматично ще бъдат разбити. Проблемът всъщност е много по-лош, отколкото звучи (доста по-лош), поради следните причини:

1. Търсачки като Google разчитат на връзки към вашия сайт от други места, за да разберат дали си струва да изброят вашата страница в  тяхната търсачка. Когато пресъздадете нов уеб сайт, който няма връзки от други места, тъй като той е на нов адрес, вашия нов сайт се счита за по-малко ценен от стария. Това е така дори и ако цялото съдържание е точно същото като старото.

2. Отнема много дълго време за вас, за да  може отново да изградите връзките, които сте имали преди това. Разбира се, можете да отидете до всички сайтове, които са изградили връзка към вас по-рано и да им кажете, че сте сменили сменили името на вашия сайт (Поради причината, че сте минали на нов хостинг). Но не всеки от тези сайтове ще актуализират връзките си веднага, а някой няма да го направят изобщо. Без тези връзки, търсачките няма да класират вашия сайт на челни позиции. Без търсачките, вие няма да имате посетители.

Както виждате, след като загубите стария си уеб адрес, това е все едно като да се започне с нов сайт всичко отначало. Ще трябва да популяризирате сайта си и да направите всички неща, които сте направили, когато сайта ви е бил нов за да получите посетителите към вашия сайт. И това ще отнеме известно време, преди трафика към сайта ви да се върне към това, което той е бил.

Това е причината, поради която всички тези уеб мастъри (които са имали сайтове на AOL,Yahoo,Google и всички други безплатни (вече затворени) хостинг фирми) бяха толкова разстроени.  До момента, в който техния безплатен уеб хостинг затвори, сайта им вече е натрупал определен брой посетители на ден. Преместването на хостинг, свързаното с промяната на уеб адрес, означаваше, че трябва да се започне всичко отначало. Сравнете това с какво би се случило, ако имахте собствен домейн. Когато смените хостинг фирмата, вие взимате вашето домейн име с вас и го прикрепяте към новата хостинг фирма. Промяната е (предимно) невидима за посетителите и търсачките. Докато няма промяна на уеб адреса ви(домейн името), вашия сайт излиза на същото място в търсачките, на което е излизал преди. Ако не го споменете на вашия сайт, посетителите ви най-вероятно дори няма да знаят, че сте сменили хостинг фирмата.

Както вече казах е възможно да изградите уеб сайт без да купувате хостинг и домейн, но не е препоръчително. Посочих доста проблеми, които може да срещнете при евентуално използване на чужд домейн. А за тези, които попитаха дали е възможно първо да изградят своя сайт на безплатен хостинг и домейн, а след това да го прехвърлят към платен – няма никакви проблеми (Освен този, че сайтът ви ще бъде прекалено бавен и ако не правите back up на сайта си всеки ден – рискувате да го загубите).

Къде можем да създадем нашия безплатен сайт?

Малко по-долу съм посочил лист от 10 уеб сайта, благодарение на които може да направите вашия безплатен сайт. А в случай, че решите след това да се прехвърлите към платен такъв. (Имайте на предвид, че прехвърлянето на уеб сайт не е лесен процес за новобранците в тази област. Затова препоръчвам да си закупите хостинг и домейн и там да изградите вашия уеб сайт. Как може да направите това може да прочете тук.)

 1. Biz.nf (PHP, MySQL, WordPress, Joomla, Безплатни .co.nf поддомейни, Без реклами)
 2. Free Hosting EU (Блог / Сайт конструктор, Без реклами, Безплатни .eu.pn поддомейни)
 3. Wix.com (Лесен уеб сайт конструктор: html5, Flash, mobile, блогове и други)
 4. AwardSpace.net (PHP, MySQL, Поща, Без реклами, Безплатни събдомейни)
 5. Biz.ly (Уебсайт и Блог конструктор , Фото албум, Безплатен .biz.ly поддомейни)
 6. ByetHost.com (PHP, MySQL, PHPbb, SMF, Wiki, Безплатни събдомейни)
 7. Host-ed.net (PHP, MySQL, 1-клик Скриптове, Без реклами, Безплатни събдомейниn)
 8. x10Hosting.com (cPanel, PHP, FTP, Без реклами, Безплатни събдомейни)
 9. Yola.com (Визуален уебсайт констуктор, видео клипове, снимки, количка за пазаруване)
 10. Webs.com (Лесен уебсайт конструктор, блог,формуляри, анкети, Безплатни събдомейни)

 

В случай че срещнете някакъв проблем,за който имате нужда от помощ или имате въпроси не се колебайте да ми пишете, като използвате формата за контакт.

9 Коментара

 • Ненчо

  Здравейте. Правя сайт на WordPress на приятелката ми и искам да направя така, че тя от тях да може да влиза в сайта, докато го правя, за да дава препоръки. Имам статично IP, инсталирал съм XAMPP, и в домашната мрежа мога да вляза в сайта от друг компютър. Въпросът ми е какво да се направи, че тя през външната мрежа да може да влиза? Благодаря много.

 • Оставете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *