Топ грешки, които да не допускаме с първия си уебсайт

Създаването на уебсайт в днешни дни е нещо напълно нормално – без значение дали ще дадете на професионална агенция да свърши тази задача, или ще го направите сами, с помощта на експерт или шаблон за стандартни корпоративни сайтове или блогове. Въпреки че почти всеки днес има уебсайт, все още се правят доста грешки в изграждането на една уеб страница. Честно казано, те са недопустими, имайки на предвид факта, че достъпът до нужната информация е напълно безплатен и на един клик разстояние. Но да четем статия по статия, или научни разработки за най-съществените грешки в създаването на страници, може да бъде доста досадно, а понякога дори и невъзможно. Не е нужно да го правите. Не е нужно да си губите времето в четене на подобни материали, но трябва да знаете, че не е нужно и да правите грешки. Избегнете ги на всяка цена. В тази връзка, ние сами събрахме за вас топ грешките, които да не допускате с първия си уебсайт, ако такъв ви предстои да изградите. Ето ги и въпросните грешки:

Грешка е да се занимавате сами с изграждането на първия си уебсайт, ако нямате никакви познания в областта и сайтът ще се ползва за работа или бизнес. В случай, че е личен, няма никакви проблеми да тествате уменията си в ИТ сферата, защото не рискувате нищо, а и ще имате среда, в която да се упражнявате. Но ако сайтът е корпоративен, задължително ползвайте услугите на професионална агенция или поне на програмист, който да изгради основите на страницата.

Дизайн, който изключва четимостта на сайта, също не е допустим. Той може да е уникален като визия, но ако от текстовото му съдържание нищо не се разбира, от сайта, всъщност, няма смисъл. Разпределяйте и елементите на сайта си по начин, който да бъде достатъчно разбираем и нагледен.

Запомнете, функционалността винаги трябва да е на първо място, а чак след нея, можете да мислите и за оригинална визия.

Указания за навигация из сайта като „за олигофрени“ също не са подходящи. Те ще накарат човек да се почувства обиден. За други такива указания биха били доста досадни и в крайна сметка потенциалните ви постоянни потребители бързо ще си отидат от вашата страница.
Използването на флаш не е препоръчително. Да, преди той беше истински хит, но днес, флаш е по-скоро допълнително претоварване за уеб сайта, отколкото някаква страхотна опция или бонус.

В случай, че ползвате CMS за създаване на уеб страница, ще ви се наложи да изберете подходяща тема. Неправилният избор води до пълен провал на целия ви проект. Някои системи са групирали различните теми в категории – за корпоративен сайт, за магазини, за блог. Не е добре да си правите експерименти и да слагате тема за личен блог в професионален уебсайт на фирма, например.

Липса на каквито и да е мерки за сигурност поставят вашата страница в опасност и то постоянна. Дори в началото сайтът ви да не е доходоносен, в бъдеще може и да е. А и някои хакери имат просто за хоби да крадат сайтове, така че и личният ви блог може лично да изгори, без дори да разберете.

Изключително голяма и в повечето случаи непоправима е грешката да не създадете копие на сайта си. То се нарича бекъп и ви осигурява възможност да си възстановите сайта, ако нещо му се случи при актуализация на CMS системата, например. Копието е добре да бъде налично и ако искате да върнете назад хронологията и да възстановите нещо, което сте махнали от сайта, но в последствие, решите да възстановите.

Прекалено големият обем на сайта също е проблем. Тук не става въпрос за брой менюта или страници в него, а за размерът му в мегабайти. Допустимо е един сайт да стига до 200 МБ, но и това си е много. За да избегнете тази грешка, най-лесният начин е да компресирате изображенията, без обаче да ги размазвате или да ги лишавате от високото им качество и резолюция. В интернет има достатъчно програми и онлайн приложения за тази цел, така че няма да ви е трудно да се справите и с тази задача.

Счупени линкове и ключове не трябва да се допускат. Естествено, това са най-вече грешки по невнимание, така че самата грешка в случая е по-скоро да не проверите линк по линк, за да се убедите, че всички работя. Прегледът на сайта няколко пъти за счупени ключове също е наложително.

Да създадете уебсайт без респонсив дизайн или поне без мобилна версия. Това е грешка и половина, тъй като светът днес сърфира през мобилните си устройства или поне едно 70% от него. Ако сайтът ви е с респонсив дизайн, ще си спестите време за изграждане на допълнителна мобилна версия, но реално погледнато и двата варианта са ок.

Слагането на Java приложения просто ей-така, на посоки и без никаква представа как работят те и какво изискват, не е ок. Всъщност, като за първи сайт, най-добре е да пропуснете всичко с Java, защото тя и така затормозява страницата.

Кофти уеб съдържание – копирано, не добре написано, глупаво и безсмислено само и само за да запълните празното място – е грешка, която ще ви струва голяма част от потребителите. Никой не обича да чете глупости. Хората влизат в интернет и в конкретните сайтове, за да научат нещо полезно, но по-бързо, отколкото ако се допитат до професионалист или да ходят до библиотеката.