По какво се разпознава добрия копирайтинг?

Създаването на перфектния уеб контент е едно от условията да постигнете успехите и целите, които сте поставили на своя онлайн бизнес, уеб сайт, интернет магазин или блог с афилиейт линкове. Но за да го получите е добре да сте наясно, че не всеки копирайтър е достатъчно талантлив за вас, не всяка копирайтинг идея би била ефикасна за вас. Когато говорим за добрия копирайтинг, най-често, смисълът се крие в подходящия копирайтинг за конкретната мисия или концепция. Истината обаче е, че един добър копирайтър е достатъчно гъвкав, за да превключва от тема на тема, от клиент на клиент, от концепция на концепция. В тази връзка, днес решихме да ви дадем няколко съвета и насоки относно това по какво може да разпознаете добрия копирайтинг.

Добрият копирайтър е опитен
В повечето случаи хората говорят за творческа креативност и талант, но истината е, че опитът много пъти изиграва основна роля. Вярно е, че талантът за писане е от значение, както и креативното мислене, но когато копирайтърът работи в сферата вече 5 години, няма дори да ви е нужно да обяснявате кой знае какви подробности за вашия проект и за това какво трябва да се напише.

Оригиналният копирайтинг обаче също не трябва да се подценява
Все пак, творческите качества на копирайтъра са също от значение. В противен случай, ще получим дублирано или още по-лошо – почти копирано – уеб съдържание. То ще ви докара или санкция от Google, или спад в броя потребители, които са ваши редовни читатели, лоялни клиенти или верни последователи. Това качество обаче бързо може да се разпознае в един наистина идеен копирайтър. Когато концепциите и предложенията му завалят, вие сами ще усетите, че сте попаднали на правилния човек.

Добрият копирайтинг е копирайтингът, придружен с предварително проучване и осведомяване
Каквато и да е копирайтинг задачата, без предварителна подготовка и най-талантливият и бърз текстописец няма да ви бъде от полза. Проучването трябва да е както общо – за конкретната сфера, в която се пише, така и конкретно, т.е. за фирмата, за която пишете, за спецификата на продуктите и услугите й, например.

Добрият копирайтинг е обвързан със SEO стратегията на сайта

Уеб текстът обикновено трябва да съдържа определни думи и изрази – така наречените ключови думи – които да поставят сайта на челни позиции в търсачките. Ако намерите обаче копирайтър, който разбира от SEO оптимизация, ще сте истински щастливци и със сигурност, в края на проекта, ще се бръкнете по-надълбоко в джоба, и ще искате дори да му дадете и бонус.

Копирайтингът е добре да бъде написан или на роден език, или на перфектно усвоен такъв

Слабата граматика и бедната лексика са сериозни фактори, които биха влошили качеството и на най-интересния, оригинален и креативен уеб текст. Разбира се, дипломите и сертификатите за владеене на даден език никога не трябва да единствените доказателства за вас, че даден копирайтър го знае. По-добре е на място, ако е възможно, да тествате уменията му. Професионалистите в сферата представят свое портфолио с проекти и писани текстове за тази задача. Няма да е лошо да изисквате такива, ако тепърва ще трябва да си търсите идеалния за вашия проект копирайтър.

Добрият копирайтинг подлежи на последващи корекции, редакции и оформяне
Най-често, съвестният копирайтър е готов да редактира на местата в своя текст, където има пропуски или неточен изказ. Това е професионалист и той иска да свърши работата си, защото събирането на мрежа от клиенти зависи именно от крайната оценка и удовлетворението на тези клиенти.
Насочен е към конкретната аудитория
Различните уеб текстове обикновено са насочени към дадена аудитория. Таргетът определя и изказа, и смисъла на съдържанието в даден сайт, статия и т.н. В тази връзка, възложителят често е длъжен да разясни на своя копирайтър към кого са насочени стоките и услугите ми. Ако това не се случи, копирайтърът задава сам такива, уточняващи, въпроси, или прави самостоятелно проучване за евентуалната потенциална аудитория.

Добрият копирайтинг ползва и актуалните стратегии и трендове на съвременния дигитален маркетинг
ИТ сферата се развива постоянно. Копирайтингът е нейната основа от текстова гледна точка и затова той трябва да е изцяло обвързан с нововъведенията на дигиталния маркетинг, на интернет технологиите и т.н. Всичко това, естествено, зависи от самия копирайтър. Той се развива и учи, ако го иска, но ако не го иска, рано или късно, клиентелата му ще се разреди като бройка и % удовлетворени клиенти.

Притежава привличащо внимание заглавие
Заглавието постига 75% от целите, които един уеб текст има като зададени било то от маркетинг специалиста, или от самия възложител, най-често собственика на сайта или на самия бизнес. В тази връзка качествените копирайтъри са наясно, че половината от работата им е да намерят именно това, оригинално и наистина спиращо дъха и погледа ви заглавие. Не са редки случаите, когато само и единствено заглавието е накарало един читател да прочете дадена статия или да остане в даден сайт.

Перфектната структура е също от голямо значение
Чист, изключително дълъг текст, никога няма да накара никого да чете до без край. Копирайтърите правят всичко възможно да разделят по-дългите си текстове по-графично, за да може да бъде лесно за един потребител да премине с поглед през основните точки и принципи, идеи и концепции, които да извлече от съответния материал. В тази връзка, болдването и подчертаването, точкуването на отделните абзаци и изброявания, както и подзаглавия винаги се гледат с добро око и от възложителя на проекта, и от самите юзъри, които четат.