имейл маркетинг

Всичко, което трябва да знаете за имейл маркетинга

Имейл маркетингът е един от подходите в сферата на дигиталния маркетинг за събиране на клиентела и юзъри в даден сайт или онлайн магазин, за привличане на интереса на потребителите, за увеличаване на продажбите, за разпространение на каузата и изобщо за основната идея, която един сайт или цяла мрежа от такива, бизнесът или предприемачите искат да постигнат. Въпреки че имейл маркетингът не е новост и е ползван от милиони хора по света, има и такива, които все още не го разбират кой знае колко много, а освен това и не го прилагат по най-ефикасния начин. Точно поради това, ще ви представим нагледно и всичко, което трябва да знаете за имейл маркетинга още сега, в достатъчно подробности и с достатъчно простички примери.

Никога не забравяйте, че с вашето имейл съобщение, вие всъщност влизате в домовете на своите потенциални потребители, влизате в личното им пространство, следователно, трябва да бъдете културни и да намерите точния подход.
Винаги използвайте обръщение в своя имейл. Ако това е възможно, не само титла Г-н, Г-жа, но и добавяйте и име. В зависимост от целта на своята имейл маркетинг кампания, можете да се обръщате с фамилия, за по-официални хипотези, но може да се обръщате дори на галено, ако целта ви е максимално сближаване с човека насреща. При всички случаи обаче, намирането на правилен език и тон за комуникация е първата и основната ви задача във вашата имейл маркетинг кампания. След като ги намерите, следвайте ги стриктно и не забравяйте – вие влизате в чуждото пространство на своите адресати и не трябва да бъдете нито нахални, т.е. твърде самоуверени, нито прекалено настоятелни, каквито са например, онези търговци, които вървят от врата на врата, почти влизайки в дома ви, за да ви продадат нещо…В крайна сметка, най-често имейл маркетингът е точно за това, за да продава!
Имейл маркетингът не е само въпрос на писане, т.е. не е само работа на копирайтъра…

Всъщност, за да стартира една имейл маркетингова кампания, първо и преди всичко, трябва да бъдете снабдени с нужния имейл маркетинг лист. Това е листът, в който са посочени имейлите на потенциални потребители (те се търсят и класифицират в дадени групи според интересите им, възраст или пол или просто са събрани на случаен принцип от
определена база данни). Този лист се ви дава възможност да достигнете до хората, а самото ви послание вече е следващата важна задача, която трябва да обмислите. Въпросните списъци с имейли се продават или събират със щателно проучване. Естествено, вторият вариант е по-ефективен от гледна точка на това да достигнете не най-много хора, а най-голяма част от таргетираната ви аудитория, т.е. с потенциал да купува от вас, но пък първият често е предпочитан, за да се спести време, ресурси и усилия.
Никога не звучете като спам
Спамовете отиват в кошчето, а вашата цел е да влезнете в главите на своите адресати. За да не звучите като спам, освен да персонализирате своите имейли, трябва да говорите по-човешки, т..е по-натурално. Прекалено книжовният изказ не може да стигне до потребителя. Той по-скоро ще ги отегчи, ще прочете един ред от вашето послание и в последствие, ще се откаже изобщо да вниква в това, което говорите. От друга страна, прекалено много жаргони също не е особено положителен елемент във вашия имейл. Такъв маркетинг звучи по-скоро несериозно, отколкото професионално. Както сигурно сами се досещате, тактиката е да намерите златната среда, но за подобно нещо се изисква щателно проучване на аудиторията ви, добро познаване на това, което предлагате, а също така и да може да пише в най-подходящия за случая стил.
Успешната имейл кампания има и успешен лендинг пейдж
Лендинг пейдж е страницата, към която линкът в имейл съобщението ви препраща потребителите. Тук е поместена основната информация, която искате да поднесете на своите клиенти, основните предимства на вашите услуги, а и списък от най-качествените стоки, които предлагате. Лендинг пейдж може да е както вашия корпоративен сайт, така и умален вариант на основната ви концепция или бизнес. Тук трябва да бъде заведен потребителя, когато изчете мейла ви, без значение дали иска да чете още или не. Важното е, че ако имейлът ви му е бил интересен, той ще попадне на съответния лендинг пейдж. И попадайки тук, започва вашият последен шанс да накарате своите потребители да направят това, което искате да направят – да купят, да четат, да ви последват, да ви подкрепят и ако трябва дори да дадат лайк на вашата страница в социалната мрежа Фейсбук. Това, което ви казваме е, че лендинг пейджът е вид част, непосредствено продължение на вашия имейл, т.е. той е основа, завършекът на имейл кампанията ви.
Засегнете злободневна тема в своето послание
Злободневните теми винаги са били доста хитър начин да привлечете интереса към себе си с маркетингова кампания или реклама. Злободневната тема е признак, че вие не сте бот, а напротив, близки сте до потребителя, защото и вие като него сте наясно по нея, а защо не и да имате дори мнение, което да споделите. Злободневната тема стимулира любопитството на отсрещната страна и тъй като е по-вероятно, тази страна да се интересува от конкретната тема, вие вече ще получите като свой съмишленик. Точно както и в SEO оптимизацията, при имейл маркетинга, злободневната тема ви дава преднина пред конкуренцията. В случай, че злободневната тема присъства в заглавието, името на самия имейл, получавате гаранция, че повечето хора ще го отворят. А в имейл маркетинга, това, обикновено, е един от основните проблеми, Маркетолозите не винаги са сигурни, че потребителите ще отворят имейла, защото в повечето случаи, те директно го изхвърлят в кошчето.
Експериментирането в повечето случаи работи
Нещо повече – то работи най-вече в посочения по-горе проблем за неотварянето на имейл съобщението от адресата. Колкото по-оригинално обаче закачите потребителя, толкова по-сигурно е, че ще бъдете изслушани, ще бъдете разбрани и вашето послание ще стигне, докъдето трябва. Не бъркайте обаче експериментирането с твърде вътрешния хумор във вашата компания, или с теми, които не биха се понравили на всеки. Типичното за един имейл от имейл маркетингова кампания е, че е общ за всички, т.е. той трябва да обхване общия интерес, без да поставя предпочитания и акценти върху конкретния индивид или неговите конкретни интереси. Тук отново става въпрос за златната среда, но след като ще бъде намесван експериментът, на вас ще ви е простено, а и опитът ще бъде оправдан, ако си направите няколко теста с определени съобщения, докато не видите какво наистина работи. В крайна сметка ефикасният имейл маркетинг е този, който кара хората не просто да отварят мейлите и да ги четат, но и да бъдат заинтригувани от предложението на самия адресант.
В случай, че с имейл маркетинговата си кампания целите продажби…
Което е най-често срещаната причина за организиране на такава кампания! В такъв случай е добре да следвате някои от основните съвети на съвремените експерти в сферата на дигиталния маркетинг и най-вече на имейл маркетинга. Първо, никога не пишете в заглавието нещо прекалено рязко и директно относно продажби, покупки и търговия. Не започвайте и имейла си по подобен начин. Това само ще ядоса и отегчи клиентите ви. Важно е да бъдете умерени и да внушите на адресата си, че не вие продавате, а те искат да купуват и този извод той сам да го направи за себе си, в края на имейла. В противен случай, целият текст, ако няма да бъде четен и развиващ се, няма смисъл и да бъде писан или изпращан. Наблегнете не на самата покупка или на продукта, а на всички предимства от него, на бонусите, които клиентът ще получи след „сделката“. Всякакви изтъркани формули от типа на „Вземи три за две“ или „Намалението изтича скоро, побързайте!“. Все пак, фраза от типа Call to Action (с призив за действие) е повече от задължителна за имейл маркетинга. Просто подканването ви за покупка трябва да е по-семпло или оригинално. Тъй като вече разнищихме темата за оригиналността, която не е присъща на всеки, дори и на добрите маркетолози, тя не е задължителна. Семплото е достатъчно добро в много случаи. Продажбата обаче никога не трябва да бъде самоцел за вас. Или поне това не трябва да ви личи. Вие трябва да се представите не толкова като продавачи, а като приятели или минимум (в най-висша официална форма) като партньори на читателя. Покажете му, че сте тук, не за да изкарате пари за неговата сметка, а за да правите бизнес или още повече – за да му помогнете, да му отворите очите, да му дадете съвет. Само така един клиент ще ви повярва, защото в ролята си на клиент той винаги ще бъде резервиран, но като ваш събеседник ще се разкрие.
Бъдете тактични в своята имейл кампания
Под тактични, имаме предвид, да направите всичко, което се очаква от вас да направите. За хората, вие сте нищо повече от една спам машина. Те знаят целта ви, колкото и оригинално и приятелски да се държите с тях. Затова им обяснете, че не сте спам. Кажете им, че сте тук не за да досаждате, а защото…избройте не само своите собствени, но и целите на адресата ви. Освен това, любезно споделете, че те, потребителите, винаги могат да се откажат от получаването на подобни бюлетини, както и да маркират съобщението ви като спам. С това вие доказвате, че продажбата наистина не е самоцел за вас. Вие сте тук, за да направите просто едно предложение, с което отсрещната страна или да се съгласи, или да не се съгласи. Колкото повече избор оставяте на другите, толкова повече ви се доверяват, следователно ще се вслуша във вас.
И имейлът си има дизайн!
По-конкретно, тук говорим най-вече за неговото оформление, но с напредването на технологиите стана достатъчно лесно да внедряваме дори видео клипове в имейл съобщенията си. Такъв имейл е по-скоро за прекалено напреднали или за определени категории и сфери на дейност, но най-малкото, което можете да направите, е да оформите като структура своето съобщение. Ако текстът ви е по-дълъг, разделете го не просто на абзаци, ами и на точки. Сложете няколко заглавия и ползвайте команди за удебеляване, подчертаване и шрифт с наклон, за да поставите своите акценти и да насочите вниманието на потребителя към най-важната информация. Никога не би било излишно и да вкарате малко цвят в своя имейл. Червеното е класическо за акценти, но то сякаш разпалва емоциите прекалено силно и създава неприятни усещания пред екрана. По-удачно е да контрастирате със синьо и зелено. И още нещо: пишете в стандартен размер на шрифта 12, Times New Roman като стил. Всичко друго, може да е по-симпатично и интересно, но не изглежда особено професионално.

Имейл маркетингът е отличен и доста евтин начин да разширите дейността си, като запознаете още и още хора с нея. Той е класически подход в събиране на статистически данни за потребителското търсене, а освен това и лесен индиректен начин за продаване. Задължително пробвайте да го използвате и в своята маркетингова стратегия за успешно развитие на бизнес начинанията ви.

Един от най-добрите сайтове за създаване на имейл маркетингова кампания е http://mailchimp.com/.