Урок 3: Инсталиране на WordPress тема

В този урок ще откриете как се инсталира WordPress тема. За инсталиране на WordPress тема не се изискват кой знае какви познания, всичко е толкова улеснено благодарение на административния WordPress панел.

Темата е тази, която е от основно значение за това как би изглеждал вашият сайт. Тя включва  шрифтовете, цветовете, разположението на вашите менюта, оформянето на вашите страниците така и като цяло начина по който всичко е представено. В този видео урок съм избрал да ви покажа как се инсталира темата „Responsive“ – безплатна,красива и качествена тема. Ако намерите по-добра, не се колебай да я използвате. Инсталирането става по същия начин, като единствената разлика, която ще забележите е в настройването на началната страница. Това се дължи на факта, че при всяка различна тема, началната страница се настройва по различен начин. Не се плашете – настройването не е никак трудно, а и винаги може да ми пишете да ви помогна ако срещнете някакви затруднения. Responsive също така е responsive(отзивчива) тема ,а какво означава това съм обяснил по-долу.

В това видео обяснявам как става инсталирането на WordPress тема:

Как да изберем най-добрата тема за нашия WordPress сайт

WordPress предлагат хиляди безплатни и платени теми и често може да срещнем трудности как да изберем най-добрата за нашия уеб сайт. Това е един от най-важните избори, защото темата не определя само визията на вашият сайт, но и начинът, по който той ще функционира.

Инсталиране на WordPress тема

Как да изберем най-добрата тема за нашия WordPress сайт сред хилядите такива?

Изберете тема, която харесвате, но която също така подхожда на типа на вашият сайт

Въпреки че е доста очевидно, е и нещо което не трябва да забравям да спомена, защото също така е и доста важно. Спрете се на тема, която харесвате и която подхожда на типа на вашият сайт. Ако имате бизнес сайт, не бихте използвали някоя детска тема? Също така няма да използвате фотографска тема ако притежавате политически блог, нали? Най-важното нещо е външния вид на вашия сайт и той трябва да подхожда на това, което ще представяте на него. Най-лесния избор е за блогърите, защото техния избор се свежда до това да изберат една красива, обикновена и лесна за използване блог тема, а такива има хиляди. Това всъщност е и добър вариант за хората, които имат малък бюджет, и които се занимават за първи път с изграждане на уеб сайт. Затова и в ръководството „Как да си направим сайт“ ползвам за пример семплата и напълно безплатна тема „StanleyWp“.

Безплатни и платени теми

На сайта на WordPress(www.wordpress.org) се предлага широк избор от хиляди различни теми. Всички тези теми са безплатни, като сред тях може да намерите и уникални теми, които ще подхождат идеално на вашия уеб сайт. Безплатните теми все пак си имат някой недостатъци, като един от тях е, че малка част от тези теми изглеждат добре и са професионално програмирани. Освен това авторите рядко влагат стимул в създадения от тях продукт и предлагат минимална поддръжка, тъй като те не печелят никакви пари от него. Също така в един момент може да се окаже, че безплатната тема на сайта ти не работи добре с най-актуалната версия на WordPress.

Поради тези причини, според мен инвестирането в една висококачествена тема си струва, особено ако сте решили да създадете един сериозен уеб сайт. Уеб дизайнерите са вложили стотици часове работа в това да изработят една професионална тема, която да се хареса на техните клиенти. Този труд е доста труден и поради тази причина е и доста високо платен. За да имат възможност авторите да предложат съответната тема на изгодна цена, която повечето хора да могат да си позволят, те продават темата на множество купувачи, като по този начин те разпределят разходите и биват възнаградени за техния труд.

Сигурност и как да се предпазим

Използвайте теми само от източници, на които имате доверие ! Избягвайте да сваляте теми от торент сайтове и от несигурни източници. Много често тези теми съдържат зловреден код, което може да доведе както до премахване на твоя сайт от индекса на Google така и да навреди на твоите клиенти.

Оптимизация за търсачки (SEO)

Това е едно от най-важните неща за класирането на вашия уеб сайт във всички търсачки, като тази на Google , Yahoo и много други. Една тема, на която не е обърнато особено внимание и е лошо програмирана може да създаде големи проблеми и твоят уеб сайт да стане неоткриваем в търсачките. Разбира се, такива проблеми няма да имате ако темата е свалена безплатно или закупена от сайт с добра репутация. Препоръчвам ви да използвате теми, които са съвместими с WordPress SEO by Yoast – едно от най-добрите SEO разширения(плъгин) .

Съвместимост на вашия сайт с най-новите WordPress версии

Не използвайте теми, които не работят с най-новата версия на WordPress. Такива теми са най-често стари и неактуализирани. Не ги препоръчвам, защото това представлява огромен риск за вашия уеб сайт, като той може да стане лесна плячка на някой хакер. Избирайте теми, които имат добра поддръжка и ще бъдат актуализирани при излизането на най-новите WordPress версии.

Техническа поддръжка

Техническата поддръжка е нещо, което е доста важно за вашия уеб сайт и не трябва да се избягва. Често вие може да имате нужда от помощ или нужда от бърз съвет за отстраняването на някой проблем. Добрите фирми предлагащи теми имат форуми, където лесно може да получите съответната помощ или съвет. Също така ще знаете че няма да срещнете евентуални програмни грешки, а в случай че срещнете ще трябва само да им пишете и те ще я отстранят за възможно най-кратко време чрез нова версия на дадената тема, която използвате.

Искам моя уеб сайт да има уникална визия!

Винаги може да поръчате изработка на специална тема за твоя уеб сайт. Това обаче не е никак евтино, като е от порядъка на няколко хиляди лева. Според мен за нов уеб сайт това не си струва, но на по-късен етап, когато вашият уеб сайт се разрасне и бива посещаван от хиляди хора, тогава може би ще си струва.

Съществува много малка вероятност вашият клиент да посети друг сайт с дизайн подобен на вашия, но да не забравяме че сайтовете по света не са никак малко, като техния брой надвишава десет милиона. Все пак трябва да се отбележи,че когато вие добавите ваши собствени снимки и текстове, вашият уеб сайт ще се сдобие с допълнителна индивидуалност.

Какво е отзивчива(responsive) тема

Все по-често вашите посетители или клиенти разглеждат вашия сайт върху различни устройства от компютъра. Тези устройва могат да бъдат смартфони, таблети, iPhone и много други. Оказва се че българите се нареждаме на първо място по мобилно интернет употребление. По-малките устройства от компютъра, като смартфоните или таблетите имат и много по-малки екрани. Отзивчивата тема се напасва точно на устройството и така пренарежда цялата информация, че тя да може да се чете лесно. Представи си, че даден клиент е някъде навън или на път и няма достъп до своя компютър. Той ще използва своя телефон за да получи нужната информация, която му е необходима – била тя да намери вашият телефонен номер на вашият сайт и да ви се обади,да ви пише съобщение, или просто да разгледа това което предлагате. Неотзивчивите сайтове също се виждат с всякакво устройство, но текстът на него е миниатюрен. Потребителят трябва да го увеличава и намалява за да може да се навигира до друга страница или да прочете дадена информация. Все пак искаме да им е максимално лесно, нали?

Инсталиране на WordPress тема

За да бъде твоята тема отзивчива в WordPress, трябва или да имате отзивчив дизайн или да използвате специално разширение.

Откъде мога да закупя професионално изработени WordPress теми?

Бих ви предложил тези 2 сайта, на които аз се доверявам от много време и които предлагат чудесен избор от теми.

Инсталиране на WordPress тема1) Elegant Themes – Темите , които предлагат са прекрасни, а тяхната цена е 69 $ (100 лв) на година, като това включва достъп до 87 уникални теми. Предлагат както добри цени така и добро качество. Ако не платите абонамента си след изтичането на срока от 1 година, вие все пак може да продължиш да използвате темата, но няма да имате достъп до поддръжката, новите теми и новите версии на вашата темата.

2) ThemeForestИнсталиране на WordPress тема е сайт, който служи като борса-посредник между уеб дизайнери и купувачи. Предлагат се множество красиви и различни теми на цени между 40 и 50 щатски долара (55 и 70 лв.) всяка. Има всякакъв вид теми за блогове, бизнес, лични сайтове, но също така предлагат и малко по-различни като за сватбени сайтове,ресторанти и за фотографи. Също така всяка тема има рейтинг,като така може да разберете дали темата и поддръжката са на ниво. Когато закупите тема в дадения сайт, получавате „вечна“ поддръжка, поне докато автора я поддържа. Съветвам ви да избирате теми, които са както високо оценени така и с много продажби. Така ще бъдете сигурни, че те ще се поддържат още дълго време и вие ще имате „вечна“ поддръжка, защото тези теми носят добър доход на своите автори.

Начините за инсталация на тема са два:

1) Ако сте си харесали безплатна тема от wordpress.org, просто я потърсете. Възможно е единствено за темите, които са налични в wordpress.org. Влезте в администраторския панел и от таблото на WordPress отидете на Външен вид>Теми>Добави. Потърсете темата, която сте си харесали по ключова дума или по предложените критерии. Ползвайте теми, които имат добри оценки.

2) Ако сте платили за своята тема или сте я свалили от друго място, инсталирането става ръчно. За целта влезте в администраторския панел и от таблото на WordPress отиди на Външен >Теми>Добави>Качване на тема. Изберете .zip файла, който съдържа желаната тема. После кликнете на „Инсталиране“.

* В тази статия някой от линковете(връзките) са партньорски. Ако решите да ги използвате и закупите продуктите, които съм препоръчал, аз ще получа дребна комисионна. Цената за вас не се променя, а си остава същата. По този начин ще ме възнаградите за труда, който съм вложил при изграждането на този сайт. Това ще ми помогне да продължа да качвам нови видео уроци, статии и други материали. Препоръчвам продукти, които съм ползвал и намирам както за полезни така и за ценни.  Ако не смятате, че имате нужда от продуктите, които съм препоръчал и че те няма да ви помогнат да достигнете вашите цели – не харчете пари за тях !

Към урок 4>>

16 Коментара

 • Plamena

  Моля за съдействие. Закупхме тема и трябва да направим настройките, но не знам как. До сега съм работила с други платформи. Направена е интеграция на съществуващите продукти.

  • Martin

   Здравейте, в зависимост от къде сте закупили темата има посочена документация или връзка с създателите на съответната тема, може да направите връзка с тях за пълно разяснение или да се разгледа вашата тема от разработчик запознат с материата.

 • Калина

  Здравейте, аз съм меко казано начинаеща и единствено чрез вашите указания съм стартирала моя първи сблъсък със създаването на блог! Много добре описвате всичко и аз успях да си направя блог по вашите стъпки. Следващата стъпка с избирането на тема ми е малко притеснителна! Дали бихте ме насочили в моя конкретен случай за избор на тема, тъй като аз се изявявам като автор на разкази и сигурно има подходящи теми за този тип дейност.

  • Александър

   Здравейте,

   На посоченият от Вас имейл адрес изпратих списък състоящ се от над 40 теми специално предназначени за вашата ниша.
   Надявам се да съм бил полезен 🙂

 • Стефи

  Използвам тема Ashe, но така и не успях да намеря откъде да сменя шрифта на заглавието. Може ли малко помощ?

 • Цвети

  Здравейте,
  Аз също получавам съобщение за грешка при опит да инсталирам закупена WP тема.
  Къде греша?

  • Александър

   Изпратих ви съобщение на email адресът, който сте посочили при писането на коментара. В email съобщението има инструкции как мога да ви помогна.

 • Златин

  Здравейте имам същия проблем като на Мартина, след известно „мислене“ ми дава грешка.
  Темата е от Template monster, мисля че е на osCommerce. Ще съм много благодарен ако ме „оправите“ и мен 🙂

  • Александър

   Здравейте, писах ви и на вас на посоченият email адрес.
   Инструкциите как да ви помогна са написани в email-a.

 • Мартина

  Здравейте, благодаря за хубавата статия. Аз имам пробем с инсталирането на купена тема. След като кача. zip файла и кликна на „Инсталиране“ след известно време ‘мислене’ ми дава, че имам грешка. Темата ми е от ThemeForest. Как мога да оправя грешката и да исталирам темата?

  • Александър

   Здравейте, писах ви на посоченият email адрес.
   Ще съм повече от радостен да ви помогна да отстраните този проблем.

  • Александър

   Здравейте, радвам се, че сте успяла да се справите сама.
   Ако имате други въпроси съм винаги на разположение.

 • Оставете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *