интернет маркетинг

Новото в интернет маркетинга за 2016 година

Поредната година си отиде, а с нея и работещите механизми в интернет маркетинка. По традиция, в началото на всяка нова година, маркетолозите – включително и тези работещи в дигиталната сфера (около 75% от маркетолозите по принцип днес) – изкарват на показ всички нови тенденции, похвати и трикове, които ще се ползват през идните 12 месеца. 2016 година не прави никакво изключение в това отношение. Новото в интернет маркетинга за тази година вече стана ясно и добре обяснено от експертите. Ние сме тук, за да ви поднесем в съкратен вариант, за да ви бъде лесно да осъзнаете и в последствие приложите всички тези новости. Вижте кои са новите трендове за интернет маркетинга през 2016 година още сега:

Безпогрешен customer support или в превод на български подобрения за отдела връзка с клиенти

Основната идея е уеб сайтовете – включително и онлайн магазините – да прокарат нови, революционни тулове, които изцяло да следят движението на потребителя из платформата. Това ще помогне на компаниите да са наясно към един клиент намира затруднение, къде са фокусирани масово интересите на аудиторията, а и какви са по-удобните подходи в избистряне на отношенията и връзката между потребителя и онлайн служителя.

Край на безразборните Фейсбук реклами

До сега, без значение каква е логичната таргетирана аудитория, един продукт и най-вече рекламата му бе предлагана на всички. В тази връзка, потребителите станаха особено докачливи за Фейсбук рекламите, които постоянно им изскачат, докато са в социалната мрежа поради една или друга причина. Ще бъде въведен метод за блокиране на тези реклами, за да се угоди на потребителя, но когато самия продукт и PR кампанията му е подходяща за даден човек като таргетирани параметри, той ще ги вижда.
Социалните мрежи вече са задължителни за дигиталната маркетингова кампания на каквато и да е фирма, продукт или услуга
Забравете за промотиране на своята дейност или портфолио от услуги и стоки, без да бъдете част от социалните мрежи. Хората са тук и затова и вашата фирма трябва да е тук. Нещо повече – ако преди Фейсбук присъствието е било достатъчно, днес то не е. Задължително проучете аудиторията си и нейната гео локализация в конкретна социална мрежа. Така например, ако рекламирате в Русия, задължително трябва присъствате и В Контакте, докато в САЩ доста сериозна роля изиграва Pinterest.

Видео маркетинг и видео реклама

Спомняте ли си как от обикновен текст, преминахме към стандартна интерактивна снимкова реклама. Сега правим подобен скок отново, но към видео маркетинга. Хората искат зрелище и максимално по-малко четене и загуба на време, но същевременно те се нуждаят и от достатъчно информация за даден продукт или услуга. Всичко това идеално може да се поднесе на аудиторията чрез видео реклама или видео маркетингова стратегия.

Усещането за спешност, призив за действие на мига

Тъй като всяка дейност в интернет обикновено се развива прекалено бързо и е доста динамична, конкуренцията е изключително силна, затова и бизнесът трябва да намери начин, чрез който да привлече нов клиент максимално скоростно, т.е. да не остави на другите фирми да го привлекат преди него. В тази връзка в основата на повечето маркетингови стратегии се залага на идеята за спешност, т.е. срокове на промоциите са винаги изтичащи, дните за безплатен тест са преброени, но доставката е бърза, за да не се губи от ценното време на клиента.

Топ теми, които всяка маркетингова стратегия трябва да вмъкне или поне вметне

Определени течения и модерни поведения винаги изиграват съществена роля в рекламата на даден година или период от време. Те се ползват от маркетолозите, за да привлекат вниманието на потребителя, за да го накарат да им повярва. В тази връзка, през 2016 година силно ще продължава да се обсъжда темата за здравословния начин на живот, както и за удобството. Рекламата, която създавате, кампанията, която маркетинг отделът ви предлага, е добре да включват подобни теми или техни под теми.

Предоставяне ролята на маркетолога на самия клиент

Как става това? Много лесно. Всъщност, този маркетингов подход е доста лесен, спестява адски много време и ресурси, ако схванете механизма, по който работи. Идеята е клиентът сам да рекламира продукта, като оставя обективно (точно това искат и останалите клиенти, нали?) мнение за дадена услуга или продукт. Често подобно „ревю“ носи дадена облага за клиента от фирмата. Но в много случаи, самият потребител самоинициативно коментира и ревизира стоката или услугата, защото напоследък той се чувства „задължен“ да бъде социално активен, да дава мнение, да предоставя личната си помощ или подкрепа.

Всичко е въпрос на приложение!

Приложенията са основните източници на информация в едно мобилно устройство за един обикновен потребител. Когато някой иска да си улесни живота, да стане по-информиран, да живее по-добре, веднага проверява за наличие на приложение, което да му помогне в начинанието. В тази връзка една компания печели доста точки напред, ако залага на свое собствено приложение или стане част от вече изготвено такова.

2016 година се очаква да бъде още по-силна в областта на интернет продажбите и на присъствието на бизнеса в мрежата. Затова и новите трендове в дигиталния маркетинг и реклама са от изключително значение и за начинаещите, стартъпите, и за вече изградили голямо име в сферата си компании. Придържайте се към съветите ни и успехът ви е в кърпа вързан. Успешна 2016 година, приятели!