Урок 8: Как се прави лого

В този текстов и видео урок ще ви науча как се прави лого. Можете да се сдобиете с лого по много различни начини, като най-добрия от тях е да наемете професионален графичен дизайнер. Дизайнерът ще създаде не само лого, но и всички други рекламни материали, от които имате нужда. За създаването на лого най-често се използват програми като Adobe Illustrator и Аdobe Photoshop. Друг начин е да закупите готово лого, като утвърден лидер в тази област е 99designs.com.

как се прави лого

Нашата цел, обаче е да спестим повечето разходи, като за тази цел съм избрал друг лесен и безплатен начин. Във видеото по-долу демонстрирам как се прави лого с помощта на два различни уеб сайта. Така сами можете да си направите лого за вашият сайт. Ще ползвам два безплатни уеб сайта – първия за създаването на самото лого, а другия за променяне на фона на вашето лого на прозрачен.

http://www.logogarden.com/diy.php (Сайтът  за създаването на твоето лого)
http://www181.lunapic.com/editor/?action=transparent (Сайтът за променяне на фона на вашето лого на прозрачен)

*Нов уебсайт обединяващ горепосочените два. Актуализиран 20.09.2016*
www.onlinelogomaker.com (Сайт за създаване на лого с прозрачен фон)

Защо новия файл трябва да е с прозрачен фон ?

Прозрачния фон в програми като Adobe Photoshop се изобразява във вид на шахматна дъска с бели и сиви полета. Важно е да запомните, че след обработка на вашето изображение с помощта на двата по-горни сайта, вие трябва да запаметите файла в .PNG формат. Форматът .JPG не подържа прозрачния фон и ако вие запазите вашето лого в този формат, ще имате бял фон, което от своя страна е доста грозно, ако фона на вашия сайт не е бял.

Авторско право

Избягвайте да използвате чуждо лого. Независимо от това, че в България авторските права все още не се преследват много стриктно, вярвам че с времето това ще се промени и би могло да доведе до много евентуални проблеми. В другите страни по света, вие бихте рискували да получите писмо от адвокат и в последствие да се стигне и до съд. Затова във видеото показвам как може да изработите логото си сами.

Ако имате някакви въпроси или искате да добавя нови стъпки, от които имате нужда, не се колебайте да ми пишете.

Към урок 9>>

22 Коментара

 • Teodor

  Здравейте!

  Клипчетата Ви са много полезни, но, когато се опитах да изтегля логото ми излиза оферта и цена. Бихте ли ми казали още ли е безплатно или аз греша някъде?

 • Катерина

  Много интересно и полезно, но явно вече се заплаща. Не успях да сваля безплатно логото, което създадох.

 • Ани

  Уникално и страхотно е обяснено всичко. Чудесно е че има такива хора, като теб, Александър! Много голяма помощ и поздравления, за положения труд! Оценявам го!

 • Мария

  Здравейте! Полезно видео, много ми хареса, но не разбрах може ли да вкарам аз мой символ да не е някой, който го има?

  • Александър

   Здравейте,

   За жалост не мисля, че имате възможност да добавяте ваш собствен символ. В случай, че имате символ, който искате да използвате за вашето лого – може да инсталирате програма като Photoshop и чрез нея да изградите вашето лого.

 • Георги

  Едно голямо ЕВАЛА!

  Адски полезен сайт! Ако имаш време може да направиш клип за това как се създава онлайн магазин с WordPress…мисля, че ще е полезно на доста хора

 • Eva

  Здравейте, благодаря много за предложенията, но имате ли представа защо логото ми става толкова малко след като го сваля?

  • Александър

   Здравейте, за жалост по-висока резолюция изисква заплащане от 12.50$ към сайта.
   Това, което можете да направите е да използвате някоя програма, като photoshop или paint за да увеличите размера.

 • Зори

  Привет! Благодаря много за предложенията! Наистина са страшно полезни! За съжаление обаче и аз не успявам да направя лого на кирилица. Намери ли се решение на този проблем или просто не става? Благодаря предварително:)

  • Александър

   Здравейте! Оказа се, че само 3 от предложените шрифтове
   поддържат кирилица. Останалите явно не. Ще трябва да изберете някой от тях. 🙂

 • Tintin

  Александър, опитвам се да създам лого с текст на кирилица, но не се получава. Позволява ми да пиша само на латиница. Някаква идея защо това е така? В клипчето виждам, че пишете текст на кирилица. Благодаря.

  • Александър

   Здравейте, не мога да разбера защо не се получава при вас. Лично аз просто сменям езика на кирилица и го въвеждам. Нямам никакви проблеми. Писах ви на електронната поща за да ви помогна и да видим защо при вас кирилицата не работи.

 • Оставете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *