бизнес копирайтинг

Защо е важен копирайтингът за успешния онлайн бизнес?

Един голям човек и може би, бащата на модерната реклама у нас – няма да споменаваме името му, защото той самият няма нужда от реклама – бе казал, че никой бизнес не е толкова голям, колкото е голяма рекламата му. Ако изхождаме от това твърдение, а едва ли има някой, който ще го отрече или който ще има доводи срещу него, то тогава, днес, никой бизнес не може дори да бъде голям без да има онлайн реклама. Така, хората, занимаващи се с офертите, промотирането на вашите продукти, които продавате в чисто новия си онлайн магазин, писателите във вашия блог, прилежащ към корпоративния ви сайт, се превръщат в едни от основните и водещите специалисти на вашия дигитален, а в последствие и общ успех в конкретната ви ниша. Тези хора се занимават с копирайтинг. А той е не просто важен, но вече и наложителен, задължителен и препоръчителен да бъде перфектно свършен, за да може онлайн бизнесът ви да е успешен. И все пак, решихме да обърнем по-специално и детайлно внимание на копирайтинга, за да се осведомите колко значителни промени може да докара на бизнеса ви – особено ако с него са се заели правилните хора с подходящите умения и така наречения криейтив ум.

Какво е копирайтинг – вижда ли се, усеща ли се, чува ли се…?

Може ги и трите! Копирайтингът представлява съвкупност от дейности, които имат за цел да предвиждат една кампания, продукт, идея, услуга или компания напред посредством разнообразни инструменти като думи, игра на думи, чужди думи, но и не само – визия, скандална визия, перфектна визия, двусмислена визия. Накратко, копирайтингът работи с два основни елемента – дизайнът и писането. Като инстрuменти в изграждането на какъвто и да е продукт в интернет пространството – банер, цял сайт, малък блог, голям онлайн магазин и така нататък – писането и подредбата (украсата) в мрежата са онези неща, които привличат потребителското внимание или напротив, отблъскват го, или изобщо не му правят впечатление. В първите два случая копирайтингът е успешен, защото той е наброил нови хора, които разбират за вашата услуга, продукт, бранд или фирма. Във втория случай – вие сте си дали парите на вятъра, а вашите копирайтъри не струват! Онези, чиито заплати обаче струват много, могат да накарат думите и дизайна, който те изграждат да не само да се видят или чуят, но и да се усетят, дори да се помиришат. Това е силата на думите и с нея работи професионалния копирайтър. Той, чисто и просто ни подава реклама – но и в интернет, а не по телевизията или радиото – като тя не винаги е под формата на рекламен текст или видео, както сме свикнали. Тя може да е и скрита реклама, т.е. да се крие между редовете на интересно четиво, да носи посланието си да купите точно тези маратонки в начина, по който ги вмествате в дизайна на онлайн магазина си.

Но копирайтингът не е само реклама. Копирайтингът е и ПР. Той дава първия тласък на вашия сайт – защото каквото е написано в него, такива потребители ще доведе, както изглежда, такива консуматори с точно такива вкусове ще листне към вашия списък от активни юзъри или отброени лийдове. Копирайтърите реално изграждат цялата концепция на вашата кампания, като под кампания разбирам от идеята ви да продадете собствено производство био продукти до това да преместите успешния си 12-годишен бизнес в интернет, защото иначе не може. Живеем в 21 век. Всичко е в интернет. Ако вас ви няма и ако копирайтърите не пишат добре за вас, нещо ви куца…Затова и по цял свят основните работни позиции в креативни отделите на големите и изявени фирми са заети предимно от успешни и талантливи копирайтъри. А със своя талант и усърдна работа те могат да ви докарат не просто пари, но и много пари, слава и дори власт! Те са новите политически ПР-и, новите брошури за най-евтини стоки на пазара, те диктуват на интернет потребителите кое е хубаво и кое не, кое е ново и кое от новото изобщо си заслужава вашето внимание.

Можем и да не бъдем толкова многословни – макар като копирайтъри ние няма как да бъдем други, защото обичаме думите и обичаме да изясняваме и обясняваме – затова ще изброим съвсем накратко почти всички (винаги се застраховаме, можем да изпуснем нещо важно, а може да ви предизвикваме вие да запълните пропуска, кой знае?) ползи от копирайтинга и най-вече неговото директно действие в една бизнес среда.

  1. Копирайтърите правят заявка за вашето появяване. Те пишат статията за това, че някой си има нов магазин, те изписват самия магазин и неговите налични промоции. Как ще ви представят е фактор, който по всякакви параграфи ще влияе най-силно върху създаването на първите впечатления у потребителите.
  2. Копирайтърите подобряват онлайн репутацията ви. Представете си, че нямате нужда от представяне, защото всички знаят колко лош производител или колко скъпи са услугите ви? Копирайтърът и силата на думите му може да накара хората да ви повярват, че парите си заслужават, а стоките ви, всъщност, са най-добрите и изгодни на пазара!
  3. Копирайтингът е връзката с клиентите. Вече няма физически магазини, където да попитаме клиентката от миналия ден дали е доволна от вашата стока. Копирайтингът го прави – общуване с клиентите, събиране на отзиви, помагането им да направят правилния потребителски избор, да сравнят и така нататък.
  4. Копирайтингът е вашата визитна картичка в интернет. Той показва колко влагате в своя бизнес, за да се развие, какви са служителите ви, какви са целите ви. Текстът му е вашето послание, защото всички сме пред компютрите вече и никой не слуша другия, освен ако не говори през ..

Едни от най-извеснтите копирайтъри са Дейвид Огилви, Уилям Бернбах и Лео Бърнет.