Най-често срещаните грешки при създаването на уебсайт

Какво да НЕ правим докато създаваме нашият Уебсайт

 

Като стартиращ бранд, последното нещо, което бихте искали, когато стартирате своето онлайн присъствие, е да сте собственик на нефункционален уебсайт. Професионалният уебсайт е важен критерий за привличане на нови клиенти, установяване на бизнес достоверност и насърчаване на взаимоотношенията с вашите настоящи и бъдещи клиенти.

Няма по-добро време да преосмислите вашата уеб стратегия от сега, а ние пък ще ви разкрием някои от най-често срещаните грешки в уеб дизайна, които да избегнете. Ще обхванем седем основни аспекта, които ще ви помогнат да привлечете повече клиенти, но преди това:

Преди да създадете нов уебсайт (или да подложите на редизайн вече съществуващ такъв), задайте си няколко основни въпроса:

– Какви са целите на уебсайта?
– Как изглежда перфектният за вас клиент?
– Как ще задвижите трафика към вашия уебсайт?
– Кой ще актуализира информацията на уебсайта и колко често?
– Колко ще струва поддръжката или актуализациите на уебсайта?

*Вече имате съществуваща страница? Не се притеснявайте: всички тези често срещани грешки в уеб дизайна могат да бъдат поправени с малко усилия.

Очертайте първо основите на вашата уеб стратегия (отговаряйки на въпросите по-горе) и чак след това се уверете, че избягвайте следните грешки, преди да стартирате вашият уебсайт.

1. Липса на ясен призив за действие (CTA)

Липсата на ясен призив към действие е вероятно една от най-големите грешки, които се допускат от малките бизнес брандове. Не забравяйте, едно наистина добро потребителско изживяване на вашия уебсайт трябва да казва на клиента какво, къде и как:

– Какво да правя?
– Къде да отида?
– Как да се чувствам?

Какво всъщност е призив към действие?

Призивът към действие (или, CTA – call to action) ще накара посетителят да се съсредоточи върху следващата стъпка. Това е подкана, която трябва да бъде написана с убедителна команда, прикрепена към активна връзка или бутон.

Използвайте съдържание, което да описва стойността на вашите продукти или услуги, заедно с убедителната фраза, която да подтиква към действие. Бъдете много ясни с вашия език и с това, което искате да кажете. Не се притеснявайте, не е необходимо да проявите изключително творчество във формулировката на вашия призив към действие. Той трябва да е прост и кратък. Бъдете смели, кажете на потребителите какво точно да направят.

Силните CTA за уебсайтове включват:

– Добави в кошницата;
– Започнете сега;
– Свържете се с нас;
– Да, регистрирайте ме;
– Купи сега.
Ето един добър пример за това:

Тук ясно се виждат призивите към действие, които отчетливо и директно казват на всеки попаднал на страницата какво да прави във всеки един момент.

2. Липса на инструменти за анализ

Това е една от най-големите грешки в уеб дизайна, която непременно трябва да избегнете.

Вземете предвид това:

75% от сайтовете за малък бизнес не използват инструменти за анализ, за да проследяват ефективността на своя сайт!

Мислете за своя уебсайт като за инвестиция. Едно от най-важните неща, които можете да направите, за да защитите тази инвестиция, е да анализирате напредъка и да измервате успеха. Това е сравнително проста концепция, не мислите ли?

Огромно предимство на онлайн маркетингът е възможността лесно да тествате, проследявате и коригирате. Можете да тествате и проследявате с различни инструменти за анализ, като най-използваният безспорно е Google Analytics. Той ще ви даде много ценна информация за поведението на потребителите на страницата и ще ви позволи да проследявате конверсиите.

Ако имате уебсайт на WordPress, можете лесно да инсталирате адон, наречен MonsterInsights, който лесно ще свърже вашия сайт с Google Analytics. За целта дори и не е нужно да имате каквито и да е знания по програмиране.

Свържете данните, които получавате от Google Analytics с вашата дигитална рекламна кампания и ще можете да таргетирате и да ретаргетирате вашата онлайн реклама към аудитория, която ще е реално ангажирана с вашия бранд.

Ако пък смятате, че това не е нещо, с което сами ще можете да се справите, можете да се свържете с нашия екип, за да обсъдим как по-конкретно бихме могли да ви бъдем полезни.

3. Неясно бизнес послание

Това е една от най-подценяваните грешки, което я прави и една от най-често срещаните. Съобщението, което брандът се опитва да предаде на своята аудитория е фактор за успех за всички по-големи компании, но определено той започва да влиза в радара и на много по-малки и стартиращи бизнеси.

Ако успеете да преодолеете това препятствие още сега, то вие със сигурност ще изпреварите останалите собственици на бизнес, който в момента се почесват по главата с недоумение, питайки се защо хората не харесват техния бранд.

Ключът тук е: „разказване на история“

Това означава, че трябва да се стремите към това да създавате комуникация, която да е завладяваща и ангажираща за вашата аудитория, история, която да се свързва с тях на емоционално ниво. Ако вашите рекламни послания звучат като всички останали, с еднакви и скучни съобщения и текстове, какво ще накара хората да се заинтересуват от вас и това, което предлагате? С какво вие ще сте по-различни от всички останали на пазара?

За да се открои, вашето рекламно послание трябва да идва от ценностите и убежденията на вашата марка. Повярвайте ни, това е нещото, което наистина ще ви отличи от конкуренцията.

Нека обобщим:

– Съдържанието на уебсайта Ви трябва да отговаря на нуждите и мотивациите на вашата целева аудитория, а не на вашия собствен дневен ред или постижения;

– Посланието на вашия бранд трябва да бъде ясно формулирано, така че да се разбере какъв е вашият процес при вземане на решения и каква добавена стойност носите вие на пазара;

– Направете така, че да говорите по-малко за себе си и повече с аудиторията по начин, по който да можете да давате решения на техните проблеми. Това е разговор, който изгражда доверие, което пък води до повече продажби.

4. Лоша SEO стратегия

Доброто съдържание осигурява изключителна стойност и се намира органично от търсачките. Въпреки това, няма магическа формула за получаване на високо класиране в най-популярните търсачки.

Имайте предвид, че добрите резултатите не се случват за една нощ.

Старите SEO практики бяха комбинация от вмъкване на редица ключови думи, сбито съдържание и много на брой препратки (Backlinks). Алгоритмите на търсачките обаче са станали много по-интелигентни от това, което бяха преди и те вече могат да оценяват един сайт на базата на много повече индикатори.

Нашият съвет е да включите във вашето SEO повече „дългоопашати“ (longtail) ключови думи. Те представляват по-органичен начин на търсене и потребителите ги използват много често. Така ще се класирате много по-адекватно при търсене и това ще увеличи релевантността на вашата аудитория.

Например, Вместо „обновяване на кухнята“, опитайте с: „колко струва обновяването на кухнята“.

Този конкретен потребител може би вече активно разглежда цените в бранша – важна информация, която вие можете да му предоставите, за да можете да инициирате връзка с вашия бранд.

5. Редовно публикувайте качествено съдържание

„Застоялият“ уебсайт просто няма как да изгради добри взаимоотношения с потенциалните ви клиенти. Трябва редовно да предлагате уникално, информативно и свежо съдържание. Това е изключително ценно и от SEO гледна точка.

Помислете сериозно за включването на блог към вашия уебсайт. Той ще ви позволи да споделяте редовно полезни статии за тенденциите във вашата индустрия, като там ще можете да предоставяте и полезна експертиза. Дайте на потенциалните си клиенти стойност, която от своя страна ще спечели доверието им и ще изгради вашият положителен имидж.

Изберете теми, които предоставят полезна информация и ангажирайте читателите, в добре написан текст с изображения от поне 1000 думи. Също така, опитайте се да насърчите социалната ангажираност на вашите клиенти, свържете се лично с тях.

Добър начин за поддържане на тези отношения е чрез социалните мрежи като Facebook, Twitter, Instagram и Pinterest. Тези социални канали са друг страхотен начин за засилване на идентичността на вашата марка и за увеличаване на вашата разпознаваемост. Споделяйте редовно вашите блог публикации в социалните мрежи, като освен всичко останало, това ще ви осигури и по-високи класирания в Google.

6. Бавно зареждане

Няма две мнения по въпроса – ако уебсайтът ви зарежда бавно, то вие със сигурност ще загубите много посетители. Под бавно имаме предвид всичко, което се зарежда за повече от 3 секунди.

Всеки иска бързо да намери своята информация.

Според Google, 53% от посетителите на мобилните версии на сайтовете напускат страницата ако тя се зарежда за повече от три секунди.

Вие определено бихте искали да избегнете това. Бавното зареждане на страницата може значително да повлияе на вашето класиране в търсачките.

Понякога, причините за този проблем може и да са чисто технически. Ето защо е важно ако имате такъв проблем да кажете на вашия програмист да се ангажира с неговото решение. Когато започнете изграждането на нов уебсайт, уверете се, че вашият дизайнер ще може да ви осигури бързо и гладко потребителско изживяване.

7. Лоша мобилна версия

Впечатлението на клиента за дизайна на вашия уебсайт вече до голяма степен зависи от това как изглежда той на преносимото му устройство. Повечето потребители днес използват браузърите на смартфоните си повече отколкото тези на своя лаптоп. Ако вашият сайт няма адекватна мобилна версия, считайте това за сериозен проблем, който трябва да решите възможно най-бързо.

Ето и малко статистика:

– 40% от онлайн потребителите са посетили уебсайт на конкурент, след като са се сблъскали с лошо мобилно изживяване;
– 57% от потребителите казват, че няма да препоръчат на втори човек бизнес с лошо проектиран мобилен сайт;
– 67% от потребителите казват, че е по-вероятно да купят продукт от сайт, който е по-добре пригоден за мобилни устройства;
– Днес, над 50% от трафика на сайтовете идва от мобилни устройства.

Всички тези цифри категорично сочат, че нито един бранд днес не може да си позволи „луксът“ да се лиши от добра мобилна версия на своя уебсайт.

Не бъдете от тези, които допускат тези грешки. Уверете се, че вашият сайт е съобразен с всичко казано дотук и че спокойно можете да кажете за него, че отговаря на всички съвременни изисквания.

Ако имате нужда от съдействие за създаването на вашия сайт или за извършването на редизайн на вече съществуващ такъв, не се колебайте да се свържете с нас за безплатна консултация, където ще обсъдим детайлно как бихме могли да ви бъдем полезни.

Очакваме ви!