Прехвърляне на домейн

След като няколко пъти ми бе зададен въпроса как да прехвърля своя домейн към друга хостинг фирма, реших да направя специална статия за това. При прехвърлянето на вашия домейн вие имате две опции, които са описани с две отделни заглавия.

Трансфер със смяна на name сървърите (Препоръчително)

Тъй като това е най-лесния и препоръчителен вариант, реших да направя видео урок,както и текстов такъв под видеото.

За да се промени name сървърите на домейна си, трябва да направите следното:

1.Влезте в профила си при хостинг фирмата, от която искате да прехвърлите вашия домейн 2.Кликнете върхуManage Domains“ (Управление на домейни)
3.Кликнете върху домейна, който искате да редактирате
4.Кликнете върхуDNS administration“ или „D
omain Name Server Setup“ за настройка на name сърварите
5.От контролния панел може да промените настройките на вашия домейн, като трябва само да замените
старите name сървъри с новите(Новите name сървъри вземете от новата хостинг фирма, от която сте купили хостинг план).
6. Кликнете върху запазване на промените

Имайте предвид, че за да влязат промените в сила отнема от 2 до 48 часа.

Трансфер със смяна на хостинг фирмите

1. Снабдяване с оторизационен код (Authorization/EPP key)
За да бъде трансфериран един домейн вие трябва да имате оторизационен код (Authorization/EPP key), с който може да се снабдите от настройките на вашия домейн или при поискване от дадена хостинг фирма.

2. Премахване на забраната за трансфер
Трябва да премахнете забраната за трансфер на вашия домейн, което става от самите настройки на вашия домейн или със свързване по e-mail с дадената хостинг фирма.

При по-голяма част от хостинг фирмата в контролния панел за настройките на вашия домейн, вие няма да можете да се снабдите с оторизационен код или да премахнете сами забраната за трансфер на вашия домейн. Вие нямате достъп до тях за по-голяма сигурност. Ако вашият случай е такъв за да извършите трансфера на вашия домейн, вие ще трябва да се свържете с вашата хостинг фирма, която има достъп до домейна и да поискате оторизационен код (Authorization/EPP key), както и премахване на забраната за трансфер. Без тези неща да бъдат налице, вие няма да можете да направите трансфера на вашия домейн

3. E-mail за верификация на вашия домейн

След като горепосочените неща са изпълнени, ви остава само да потвърдите верификационния линк, който ще бъде изпратен до вашия e-mail от хостинг фирмата, при която жалете да трансферирате вашия домейн. Обикновено верификационния e-mail се изпраща до няколко часа, като най-често съдържа линк, върху който трябва да кликнете за да трансферирате вашия домейн

4. Времетраене на трансфера

Трансфер на вашия домейн отнема около една седмица след потвърждаването на e-mail верификацията.

5. Други важни условия

1. Ако са минали повече от 45 дни от датата на подновяване, към периодът на регистрацията на вашия домейн се добавят нови 12 месеца, които също така се заплащат. В случаи че вашия домейн е изтекъл,подновен, а след това е пусната заявка за преместването на вашия сайт, като не са изминали 45 дни след подновяването, нови 12 месеца не се добавят и съответно не се и заплащат.

2. Не може да осъществите трансфер, ако от датата на регистрация на вашия домейн не са изминали поне 60 дни.

3. Ако остават по-малко от 7 дни до изтичането на вашия домейн е възможно трансфера да бъде неосъществен. В такъв случай вашия домейн трябва да се поднови при настоящата хостинг фирма, а след 60 дни да се прехвърли към новата.

4. Трансфера не може да се осъществи, ако периода на регистрация на вашия домейн е изтекъл. В този случай вие трябва да подновите вашия домейн при настоящата хостинг фирма, а след 60 дни да се прехвърли към новата.

5. За да може да извършите трансфера а вашия домейн, е необходимо да имате достъп до email-а който е въведен като „Admin email“ при регистрирането на вашия домейна.
За да разберете кой e-mail адрес сте въвели при регистрирането на вашия домейн, може да направите справка на този сайт,като след като влезнете в него въведете името на вашия домейн: https://www.who.is/

 

 

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *