Урок 1: Как да си набавим хостинг и домейн и как да инсталираме WordPress

Първият урок при създаването на вашия нов интернет уеб сайт е да разберете как да се сдобиете с качествен хостинг и безплатен домейн.

Тази статия е част от ръководството „Как да си направим сайт“. В този урок благодарение на по-долното видео ще ви покажа как може да се сдобиете с хостинг и безплатен домейн, а също така малко под видео урока съм обяснил какво означават горните две понятия – хостинг и домейн.

хостинг и безплатен домейн

За да виждате по-долното видео най-добре, ви препоръчвам да го гледате на 720p HD и на цял екран.

В този видео урок може да разберете как да си набавите хостинг и домейн чрез Ipage, а също така показвам как, бързо и лесно, може да инсталирате WordPress:

Лично аз препоръчвам Ipage, доверете ми се при избора на тази хостинг фирма и си спестете всичките ядове и главоболия, с които може да се сблъскате при избора на друга хостинг фирма.Работя с тях вече близо 7 години, като почти всички мой уеб сайтове се поддържат от тях и съм нямал никакви проблеми. Цената за хостинг и домейн към Ipage е 43.06 $ и честно казано, заради качеството, което предлагат си струва всеки лев. 

Посетете уеб сайта на Ipage.com, за да се сдобиете с вашият домейн и да закупите хостинг! Не забравяйте да се възползвате от промоцията, като кликнете бутона по-долу. По този ще ми помогнете да продължа изграждането на текущия уеб сайт и ще мога да продължа да качвам нови видео уроци и да създавам нови статии. Ако при този или някой друг урок от ръководството, срещнете каквито и да са трудности , не се чудете, а ми пишете за да можем заедно да разрешим проблема.

Към Ipage.com >>
(отваря се в нов прозорец)

Бих искал също така да благодаря на екипа на Ipage.com, които са така добри да предоставят промоционални цени специално за всички вас, читателите на kakdasinapravimsait.com.

Какво представлява „домейн“ името?

Домейнът (domain name) е уникално име, което сочи към дадена интернет страница. Някой от най-известните домейн имена са facebook.com, google.bg, abv.bg, vbox7.com и т.н. Домейнът се регистрира за определено време, като най-често е в срок от 1 година и струва 22 лева на година. Ако спрете или пропуснете да платите годишната такса, няма да имате възможността да използвате вашият домейн.
При Ipage няма такава опасност, поради причината че осигуряват безплатно домейн име.

 

Изборът на добро домейн име е нещо изключително важно и играе ключова роля за вашите посетители. Въпреки че имате възможността да смените вашето домейн име в бъдеще е най-добре да започнете с подходящия домейн. В друга статия съм описал подробно критериите ми за избиране на домейн име – „Как да изберем най-подходящия домейн за сайта ни“.

Хостинг

Уеб хостинг е услуга, предлагана от специализирани фирми, която позволява да качите вашият сайт на сървър, така че той да е видим за посетителите от цял свят и денонощно. Обикновено хостинга е споделен – на сървъра има много потребители, като всеки от тях е наел малка част от ресурсите на сървъра за определен период от време. Ако бих могъл да опиша нещата по по-опростен начин, то те биха изглеждали така: Фирмата притежава огромни складове с голям брой компютри. Компютрите са включени постоянно, като те никога не се изключват и имат много бърза връзка към интернет. Върху тези компютри се намира както вашия сайт така и този на много други потребители. Можете да използвате услугите на много добри хостинг фирми. Моята любима хостинг фирма е Ipage.com, защото предлагат както добро качество така и добри цени.

Препоръчвам ви да избягвате нискокачествените хостинг фирми, защото по този начин рискувате да имате много ядове и нерви. Важно е да знаете, че вашият хостинг е сигурен и надежден. Ако не сте сигурни дали е такъв винаги може да ме попитате, иначе можете да загубите много от вашите  клиенти, а следователно и пари . Представете си един онлайн магазин, който не работи в продължение на часове, заради проблеми на хостинг фирмата – през това време вашия сайт ще бъде недостъпен и вие няма да успеете да реализирате нито една продажба.

Съветвам ви да изберете хостинг план на Ipage.com за 2 или 3 години. Вярвам, че за дълго време напред той ще ви бъде напълно достатъчен, а по този начин ще можете да се възползвате по-дълго и от промоцията. С този хостинг може да бъдете сигурни, че той ще е винаги достъпен(около 99.9% видим през цялата година). Когато вашият сайт стане популярен и бива посещаван от десетки или дори стотици хиляди хора, винаги можете да преминете към по-висок клас хостинг план.

Смятам че би било добре да ви обясня, защо съм избрал Ipage, като хостинг фирми сред многото други такива като: Superhosting, ICN, GoDaddy , Host Gator, Network Solutions, FatCow, Bluehost, Hub, Web, Justhost, Inmotion и много други.. Доста са уеб хостинг фирмите, които съм сменял поради причината , че често бях недоволен от нещо – било то че съм изразходвал твърде много от хостинг плана за който съм платил(Въпреки че не надвишавам предплатения лимит ..Странно нали?) , че не могат да се справят с даден проблем или заради некоректно отношение. Също така доста срещано явление, беше бавното зареждане на голям брой от уеб сайтовете ми. При всички от изброените хостинг фирми горе и при тези „много други“ хостинг фирми, които сметнах че не си струва да изброя съм имал проблеми от всякакъв вид.

Препоръчан Хостинг:

affiliate_link

* Поради причината, че използвам Ipage и намирам хостинга им за страхотен, всички линкове към Ipage на сайта са партньорски . Това ще рече, че за всяка покупка аз ще получа комисионна, а Вие по-ниска цена. По този начин успявам да поддържам www.kakdasinapravimsait.com актуален, както и да качвам нови видео уроци, статии и други материали.

Към урок 2>>

48 Коментара

 • Avatar
  Теодор

  Здравейте!
  Прекрасна статия – подробна, изчерпателна, написана грамотно и на достъпен език за неспециалисти.
  Все пак имам няколко въпроса. Ако си направя сайт в Уърдпрес, възможно ли е впоследствие той да бъде изграден с персонални кодове и дизайн? Хостингът и домейнът трябва ли (и възможно ли е) да бъдат откупени от Уърдпрес, за да имам пълни права над сайта?
  Другият ми въпрос е свързан с рекламата – когато се появи нов сайт Гугъл ли се свързва със собственика, за да го запознае с условията за реклама или собственикът трябва да се свърже с Гугъл?

 • Avatar
  Галина

  Здравейте !
  Давате много полезна информация, за което съм ви благодарна. При мен, обаче се появи проблем – каквото и име на домейн да напиша, постоянно ми дава грешка. Бихте ли помогнали, моля !

 • Avatar
  Мая Тонева

  Здравейте и благодаря за урока. Само не разбрах този wordpress си върви безплатно с домейна ли? И как мога да го променя ако не искам сайта ми да изглежда така както е показан във видеото. Виждам, че има различни теми, може ли да покажете как се купува различна тема и се инсталира, ще съм благодарна. Просто не ми харесва как изглежда този сайт във видеото и искам друг. Писах Ви, но тогава не бях видяла това видео. Благодаря и весели празници. 🙂

  • Александър
   Александър

   Здравейте,
   Точно така – WordPress е безплатна платформа. Използвайки друга тема, сайта Ви ще изглежда по различен и уникален начин.
   Всичко, което имате нужда да бъде показано е описано в главната страница на сайта.

  • Александър
   Александър

   Здравейте,

   За да имате сайт или страница на няколко езика имате нужда единствено от разширението polylang.
   Чрез него може да добавите неограничен брой езици към вашият сайт/страница.

   На разположение съм ако имате други въпроси! Лек и приятен ден!

 • Avatar
  Milena

  Здравейте Александър,
  Изключително съм очарована от работата Ви!!! Заслужени аплодисменти за труда, който сте положил и помагате на нас-многото начинаещи в тази област.

  На мен скоро ще ми се наложи да създам собствен блог. Засега всичко е само на хартия и на компютъра ми. Ще пътешествам и ще пиша за местата на които съм. Бих искала обаче, да имам опция за сайт на два езика – БГ и Английски. Видях, че една госпожа Ви е задала същият въпрос и сте и отговорили на мейл. Дали е възможно да ми помогнете с отговор.
  Разгледах доста и различни фирми, предлагащи готови платформи, но мисля че относно WordPress сте абсолютно прав. Точно поради тази причина реших да Ви пиша, защото се спрях на тях.
  Продължавайте напред! Успех!!!

  • Александър
   Александър

   Здравейте,
   Благодаря ви за хубавите думи. Изпратил съм Ви отговор на посоченият от вас email адрес.

  • Avatar
   Eli

   Здравейте, Александър! Супер полезна страница! Въпросът ми е същия като на Milena относно двата езика, на които ще са публикациите в блога и дали е възможно. Също така – нали не е проблев да има и видеа?
   Поздрави!

 • Avatar
  Димитър

  Здравейте,
  запазих име на домейн с разширение на кирилица .бг
  Siteground имат ли проблеми с подбни домейни и заплаща ли се допълнителна такса ако не закупя домейн от тях?
  Последния въпрос ми е ако ползвам WordPress, първоначално само като блог и реша до постна други линкове с реклами, лимкове за статии и анализи, това възможно лие?
  Т.е. мога ли да го монетаризирам така да се каже?

  • Александър
   Александър

   Здравейте,
   SiteGround нямат проблем с подобни имена, но ще трябва да използвате следната услуга за да конвертирате домейн името -> punycoder.com.
   Възможно е да поставите реклами, линкове и статии за анализи във вашият сайт. Изпратил съм Ви повече информация на посоченият от вас email адрес.

 • Avatar
  Юлия

  Здравей! Много полезен сайт, поздравления. Досега съм боравила само с блогър, но ми се прииска да си направя сайт, истински. Регистрирах безплатен домейн с окончание .ga, a за хостинг съм се ориентирала към hostbulgaria, защото е евтино, а и за начало 3 месеца ме устройват, за да преценя дали ще потръгнат нещата. Правя сайт с цел печалба, използвам гугъл адсенс, имам го в блогър, печеля някакви пари. Интересува ме дали е възможно да включа Адсенс към новия си сайт, или отново ще трябва да им се „доказвам“, за да ме одобрят? Освен това, искам да попитам дали е лошо това, че домейнът ми е безплатен?
  Мога ли да прехърля блога си от блогър, който е сайт.блогспот.ком, към уърдпрес, съответно с ново име (и безплатен домейн)? И един окончателен тъп въпрос – този хостинг става ли за поддържане на повече от 1 сайт?
  Съжалявам за въпросите, но ми е каша в главата 🙂

  • Александър
   Александър

   Здравейте,
   Google Adsense изискват одобрение от тяхна страна на всеки нов сайт, на който смятате да използвате рекламите предоставени от тях.
   Препоръчвам ви да използвате домейн имена завършващи на .bg ; .com ; .org или завършващи на нещо друго в зависимост от аудиторията, към която се целите.
   Също така бих Ви препоръчал да прочетете следната статия. За жалост не можете да прехвърлите готов блог от блогър към WordPress, а хостинга предлага до 14 допълнителни домейн имена.

 • Avatar
  Емилия

  Здравейте и благодаря за полезната информация! Интересува ме дали хостингът от SiteGround и кой план е най-подходящ за онлайн магазин – имам предвид препоръките за криптиране и наличие на SSL сертификат за защита на данните (лични данни и разплащания). И ако този сертификат трябва да се закупи допълнително, съвместим ли е със StartUp плана на SiteGround. Благодаря предварително!

  • Александър
   Александър

   Здравейте Емилия,
   Start Up плана е напълно достатъчен за онлайн магазин, като SSL сертификата го предлагат безплатно и е съвместим със Start Up хостинг плана.

 • Avatar
  Диана

  Вече създадох един сайт по Вашите уроци и съвети. Той е на училището, в което работя и засега съм доволна, въпреки че ми възникна една грешка, но засега се справям при публикуване и с нея…. Сега мой близък ме моли да направя и на него сайт, но да има версия и на английски. Какво трябва да направя в случая? А дали бих могла да ползвам и някаква отстъпка при закупуването на втори план, защото сега са завишени цените.

 • Avatar
  Стефи

  Здравейте!
  Искам да си направя сайт, но езиковата бариера ми пречи.Тоест не видях да има опция за българки език никъде в менюто докато гледах клипа за регистрация.Въпросът ми е можете ли да се ангажирате с хората,които искат да се възползват от предложението ви да помагате за изграждането на сайт,когато е удобно и на двете страни всекидневно?Разбира се докато започнат да схващат нещата и станат по самостоятелни…,но пък се сещате,че езиковата бариера изисква повече време за ориентация.

  • Александър
   Александър

   Здравейте,
   Винаги помагам на вас(читателите на моят сайт) при нужда, обяснявам им кое как работи и в случай на нужда върша някой неща вместо тях.
   За тази цел съм създал и сайта. Езиковата бариера е само при избора на хостинг и домейн, но смятам, че във видео урока всичко е показано нагледно как се прави.
   Ако следвате само видео урока ще се сдобиете с хостинг и домейн и ще успеете да инсталирате WordPress. Също така има и по-подробен текстов урок, който може да видите, като кликнете тук. Колкото до WordPress, може да го промените на български език след инсталацията.

   Надявам съм да съм отговорил на вашите въпроси и при нужда не се колебайте да ми пишете отново.

   • Avatar
    Стефи

    Благодаря!
    Може ли да ми пишете лично на e-maila за по сигурно.Така ще го прочета в момента в който ми отговорите,понеже когато за първи път писах тук в сайта не ми излезе вашия отговор през целия ден,а после забравих,че съм писала на този сайт защото имах много ангажименти.

    Благодаря!

  • Александър
   Александър

   Разбира се, че ще можете – създаването на онлайн магазин е също толкова лесно, колкото създаването на блог(може би разликата е единствено в това, че отнема малко повече време).
   Все пак в случай, че срещнете проблеми съм тук да помогна 🙂

 • Avatar
  Живко

  След изтичането на едногодишния ми план за хостинг и ако не го подновя , губя ли домейна , правата за домейна в кого остават ? И как мога да го ползвам отново ?

  • Александър
   Александър

   Здравейте, след изтичането на хостинга и в случай, че не платите вашия домейн – той се изтрива, като ако желаете може да го регистрирате наново.

 • Avatar
  Вики

  ох, още нещо се сетих, от снимката, която си поставил, може да се избере сингапур, америка и европа. Има ли значение къде ще е хостингът, за това дали гугъл търсачката ще го изкарва по-напред като сайт. С окончание .com ще е сайтът. И вярно ли е, че ако администриращият е-мейл е gmail ще излиза по-напред сайтът в търсачката?

  • Александър
   Александър

   Няма особено значение къде е разположен сървърът. Също така няма значение дали администриращият email е – abv.bg, gmail.com, dir.bg или някой друг.

 • Avatar
  Вики

  Още нещо – siteground виждам, че са регистрирани в америка. Сърварите им тук ли са, или в америка.

  • Александър
   Александър

   Сървърите им са базирани в Европа, САЩ и Азия. Сървър по подразбиране е Европа, а ако искаш да го смениш. Виж тази снимка за да се ориентираш как може да го направиш.

 • Avatar
  Вики

  Този конкретен сайт с wordpress ли е правен? Бих искала да си го направя сама, по начина, по който си показал, но ми се ще да е с окончание com, без отпред да има wordpress. Името, което съм избрала е свободно.

  • Александър
   Александър

   Ако говорите за сайта от урок 2, да той е правен конкретно с WordPress, както и този – kakdasinapravimsait.com. Отпред има WordPress, поради причината, че използвам субдомейн. При регистрация на вашият домейн вие няма да използвате субдомейн и той няма да има wordpress отпред.

 • Avatar
  Вики

  Здравей, питането ми е следното – името на сайта задължително ли ще започва с wordpress.примеренсайт.com?

  • Александър
   Александър

   Името може да е примеренсайт.com, wordpress е просто събдомейн. Няма да започва с wordpress.примеренсайт.com, а ще бъде само домейн името – примеренсайт.com

 • Avatar
  юлиян иванов

  здравейте. искам да попитам. може ли парво да си взема домейн, после да си направя как да ми изглежда сайта и чак тогава да си платя за хостинг. понеже честно да си призная ще го правя бавно.
  поздрави Юлиян Иванов.

  • Александър
   Александър

   Здравей, Дени! Освен че създаването на фирмен/бизнес сайт би ти отнело малко повече време, отколко ако искаш да си създадеш блог. Правенето на такъв вид сайт не е никак трудно. Всъщност темата, която използвам в стъпка 3 е специално предназначена за такъв тип сайт, а именно фирмен. Не е никак трудно!

 • Оставете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *