33 начина да спечелите пари през вашият уебсайт

Не е мит, че можете да правите пари с уебсайта си. Много уебсайтове в Интернет са създадени само заради една причина – да генерират приходи. В повечето случаи това не е просто хоби.

Независимо дали се опитвате да станете богати или пък търсите финансиране да покриете такси за хостинг/домейн, ето няколко начина как да го направите лесно:

Имайте предвид, че някои от стратегиите са повече или по-малко пасивни, докато други техники изискват много продължителна работа. Убедете се, че взимате нещо, което съвпада точно с Вашият уебсайт.

спечели пари с уебсайта си

10 най-популярни начина да „осребрите“ уебсайта си

1) Партньорски маркетинг

Партньорският маркетинг е много популярен начин да печелите пари чрез уебсайт/блог. Накратко, продавате (или препоръчвате) продукти на някого във Вашият уебсайт. Когато посетител на този уебсайт кликне върху Вашият партньорски линк и купи продукт – получавате комисионна.

Обикновено комисионната е 30-70% от продукта или цената на услугата. Така че ако промотирате е-книга, която струва $100, ще вземете $50 заради насочването на купувача (само пример).

Къде мога да намеря продукти, които да промотирам?

Commission junction – благонадеждно, плащания на време

ShareASale – главно дрехи и аксесоари

Clickbank – високи заплащания, но липса на ДОБРИ продукти, които да бъдат рекламирани.

2) Плащайте чрез Click Advertising (клик рекламиране)

Google са създали програма наречена Google Adsense за издатели (блогъри, притежатели на уебсайтове) и рекламодатели (притежатели на бизнес, маркетолози, притежатели на продукти).

Тази система е много проста. Вписвате код във Вашият уебсайт, който ще започне да показва реклами свързани с този уебсайт. Например, ако Вашият сайт е за домашни любимци (кучета и котки), Google Adsense ще започне да показва на посетителите реклами за котешка храна, тренировки за кучета и т.н.

Когато някой кликне върху рекламата ще получите пари за това кликване. Обикновено е $0.5 до около $5 на кликване, но когато сайтът има достатъчно голям трафик – можете да правите хиляди долари на месец. Но въпреки това се запознавайте с условията за ползване.

Как да кандидатствате за Google Adsense?

Кандидатствайте за AdSense – Преди това се запознайте с техните условия за ползване. Google са много стриктни по отношение на правилата, така че е трудно да бъдете одобрени.

3) Продавайте място за реклами в уебсайт

Както се разбира от името, всичко, което трябва да направите е да продавате рекламното място. Слагате му цена, да кажем: „Банер в сайдбара ще струва $xxx на месец“. Ще Ви платят авансово и цената ще зависи от трафика в сайта. Ако бъде посещаван от много хора, цената на банера може да се покачи до $5000 на месец. Въпреки това, ако уебсайтът Ви няма толкова голям трафик, не очаквайте много.

рекламаКъде мога да кажа на други хора, че уебсайтът ми продава място за реклама?

BuySellAds – най-популярното място
AdvertiseSpace – Не съм го опитвал, но би трябвало да е добра алтернатива.

4) Продавайте свой собствен дигитален продукт (например е-книга)

Продаването на собствен продукт е страхотно, защото няма комисионер и никой няма да вземе „част“ – тук сте само ВИЕ и КЛИЕНТЪТ. Можете да продавате директно през уебсайт и съответно да Ви плащат. Но ако това Ви изглежда лесен начин да печелите пари, не – всъщност не е такъв.

Отнема много време да създадете продукт, който можете наистина да продавате през Вашият уебсайт. Така че бъдете убедени, че е направен добре, преди да го сложите на уеб страницата. В допълнение, идеално оптимизираната страница за даден продукт е изключително важна за повишаване на коефициента на преобразуване.

Допълнителни ресурси:

Как се прави PayPal „Buy Now“ бутон

5) Дарения/Спонсорство

Включването на бутони за дарения или запитвания за допълнително финансиране от Вашите читатели е друг начин да „осребрите“ своят уебсайт. Лесно е да се направи, но трябва да се има предвид, че не е толкова лесно да се печелят пари по този начин. Освен ако не намерите спонсор(и), който плаща много! Все пак, преди да включите дарителски бутони и подобни неща, се убедете, че посетителите Ви ще видят защо се нуждаете от даренията (такси, създаване на нов продукт, такси са проучване и други).

бутон за дарения

Например web.archive.org прави много пари от дарения, но пък вероятно имат милиони посетители на месец.

Бутон за дарения

Как да въведете бутони за дарения?

6) Приемайте спонсорирани публикации и статии

Когато вече сайтът Ви получава множество посещения ежемесечно, можете да предложите спонсорирани публикации и статии. Има много рекламодатели, които имат интерес да пишат такива публикции за Вашият уебсайт.

Друга опция е да печелите пари чрез разглеждането на нещо. Ето и пример: Имате уебсайт за продукти на Apple -> маркетолог от Apple вижда Вашият сайт и се свързва с Вас -> Предлага Ви безплатен iPhone 5, ако направите обширен преглед и го публикувате във Вашият сайт, за да може да го четат последователите. Това е изключителен случай, но съм сигурен, че разбирате идеята…

Ситуацията печалба-печалба? Да. Обаче се убедете, че не приемате нищо, което е напълно неподходящо за Вашият сайт/блог. Ако той е за котки и публикувате мнение за кредитна карта American Express, тогава може да имате проблем с доверието на посетителите (частен случай).

За повече информация:

Как да направим пари чрез спонсорирани публикации и статии – About.com

7) Генерирайте трафик за други компании

Генерирането на трафик означава, че помагате на други организации или компании да печелят пари.От трафика може да се изисква нещо простичко, като предоставяне на имейл или телефонен номер, но той все пак се заплаща.

Сценарий: Нека приемем, че имате уебсайт за изучаване на математика. Можете лесно да приложите линкове към различни училища и университети, които предлагат на хората да учат математика. Когато ВАШИЯТ посетител предостави своят имейл или телефонен номер на университет за кандидатстване – това ще Ви се заплати.

Подобно е на партньорския маркетинг, но не е необходимо Вашият посетител да купува нещо. Кратка информация за връзка е повече от достатъчна. Хората, отговарящи за продажбите ще се погрижат за останалото.

Къде мога да намеря такива предложения?

MaxBounty

Neverblue

Peerfly

8) Направете „Имейл списък“

Създаването на „списък“ означава, че съхранявате имейлите на Вашите посетители. 90% от уебсайтовете, които имат определен трафик използват тази техника – тя работи доста добре.

Няма да забогатеете за една нощ, но със сигурност е нещо дългосрочно (и изгодно). Обаче, бъдете сигурни, че първо създавате приятелства с Вашите последователи като им предлагате страхотна информация и/или помощ БЕЗПЛАТНО. Спамът с различни оферти по имейл никога не е добра идея.

Как точно работи?

Създаване на списък 101 – Навярно най-доброто въведение в Интернет.

42 доказани начина да направите вашият имейл списък по-голям

Как да направите списък с Вашият уебсайт

9) Въведете онлайн магазин

Не винаги трябва да създавате уебсайт за нещо. Можете просто да направите „средство“ за Вашият бизнес – онлайн магазин.

Бизнеса на Bricks and Mortar става все по-популярен от възхода на „Интернет ерата“. Ако сте достатъчно посветени, за да го направите, опитайте. Въпреки това, бъдете нащрек за състезанието. Има хиляди е-комерсиални уебсайтове в Интернет, но само някои от тях печелят много пари. Планирайте стратегията си, поддържайте дизайна в крак с времето и използвайте последните маркетинг техники.

Как да създам успешен онлайн магазин?

Стартирайте успешен онлайн магазин със Shopify

10) Продайте уебсайта си на някой друг

Обикновено не съветвам хората да правят това, но прехвърлянето/продаването на сайтове се превръща в много доходен бизнес модел. Ако сте включени към краткосрочни проекти или по-скоро в „бързи пари“ – можете да го осъществите.

…но трябва да знаете, че Вашият сайт трябва да има голям трафик или да генерира пари чрез различни „доходни“ методи.

Цената на сайта обикновено се базира на приходите. Ако Вашият уебсайт прави $500 на месец чрез продаване на място за реклама, можете да продадете сайта за $5000 – $10000 (12х-22х месечни доходи).

Къде мога да продам своят уебсайт?

Flippa – Най-популярният уебсайт пазар.

We Buy Websites – Друг пазар.

FEinternational – Най-вече за уебсайтове от висок клас.

Така, до момента сте научили 10-те най-популярни начина да печелите пари чрез Вашият уебсайт. Но това не е всичко, което можете да направите.

Тук долу съм посочил други 23 начина да печелите пари с Вашият уебсайт. Имайте предвид, че някои от тях са леко свързани с тези, които са споменати по-горе, но въпреки това не са „необичайно добри“.

Други 23 начина да печелите чрез Вашият уебсайт

11) Продавайте реклами тип текстов-линк(text-link) – Все още има слабо търсене на такива реклами, но трябва да имате предвид, че Google не ги толерира толкова много…

12) Прибавете „infolinks“ – Много е лесно да ги добавите, но лошата страна е, че не се възвръщат толкова добре и изплащанията на кликване са твърде малки. Въпреки това е добра алтернатива на Adsense.

13) Използвайте „осребряващи“ джаджи – Много подобно е на Google Adsense, заслужава си да се опита като алтернатива.

14) Сложете RSS feed реклами

15) Подарете популярно съдържание за допълнителни $$$ – Ако създавате предизвикващо състояние на екстаз, невероятно и почти идеално съдържание, което помага на посетителите Ви – можете да се чувствате свободни да искате пари за това. Аз съм напълно съгласен да се плаща за подобно съдържание. Въпреки това, като за начало, Вашата главна цел трябва да бъде разрастване на броя на читателите и посетителите; не да искате пари веднага.

16) Създайте частен форум или подготвителен клас (може и няколко) – Ако сте добри в нещо защо не започнете да съветвате другите? Това е хубав начин да печелите повтарящи се приходи от Вашите ученици.

17) Направете секция за работа – Можете да включите секция за работа във Вашият уебсайт. Така можете да печелите пари като приемате различни предложения за работа от различни компании/хора.

18) Предлагайте консултация – Знаете нещо, което другите не знаят? Предложете консултиране (GIGs) и получавайте пари за това Ваше знание. Можете да предлагате консултация чрез имейл, форум или Skype.

19) Добавете страница „назначи ме“ във Вашият уебсайт – Ако се наслаждавате на работата като фрийлансър, можете да постигнете и да упражните възможностите си чрез тази уеб страница. Убедете се, че записвате всички умения и предишни работни места – това ще подобри шансовете Ви да бъдете назначен/а.

20) Продавайте или давайте под наем вътрешни страници – Това не е много известен начин да се печелят пари, но ако намерите някой, който има интерес да наема Вашите страници – направете го!

21) Показвайте pop-ups(изкачащи) реклами – Изключително досадно, но е друг лесен начин да спечелите малко пари.

22) Използвайте джаджи заключващи съдържанието

23) Показвайте аудио рекламиТова е нещо ново и става все по-голяма популярност през 2015 г. Не съм го пробвал лично, но прочетох някои статии за него и то определено изглежда обещаващо.

24) Продавайте електрони книгиМного хора продават електронни книги чрез сайта си. Някои примери: Ако имате уебсайт за рецепти и готвене, можете лесно да създавате и да продавате собствената си книга с рецепти. Същото се отнася и във всяка друга ниша.

25) Създайте конференция около вашия сайт

26) Създайте програма благодарение, на която могат да се учат.

27) Създайте платени семинари

28) Създайте платено членство за вашия уебсайт

29) Оферти за намаления (с афилиейт линков) – Хората постоянно търсят намаления и промо кодове. Ако можете да предложите валиден, вие сте в състояние да направите добри пари.

30) Създайте анкети на вашият уебсайт

31) Пишете статий – Ако сте добри в писането на статий не виждам причина защо не почнете да го предлагате. Ако сте наистина добър можете да печелите около $20 – $30 на статия с 500 думи. Просто нека другите да знаят, че предлагате този вид услуга..

32) Създайте платена директория/бизнес страница

33) Просто копирайте това, което други правят – Моето любимо. 😀

P.S: Ако знаете други начини, чрез които могат да се спечелят пари, кажете ми да знам. Ще ги добавя в листа, а вас ще ви кредитирам като сложа вашето име до тях.

12 Коментара

 • Milena

  Здравейте ,имам въпрос ! Как печелят сайтовете ,в който има безплатна информация . Например ,рецепти за готвене!

  • Martin

   Здравейте,
   Подобни сайтове главно печелят от реклами или различни партньорски линкове с препратки към съответните партьори.

 • Станислава Зорова

  Здравейте,
  Благодаря за изчерпателната статия. Имам въпрос. Кой е най-подходящият начин за печелене от реклами, ако сайтът е тип новинарски?

  • Martin

   Здравейте, много зависи от трафика който минава през сайта – ако е стабилен, бихте могли да предложите на различни онлайн магазини (банер реклами или брой импресии на ден към тях) може да ползвате и Google Analytic + други пособи.

 • Todor Kazandjiev

  Интересен набор от съвети. Аз лично от известно време мисля в тази посока, колебая се и все не намирам време, може би и заради това, че ми е необходима информация как точно да го направя.
  Аз лично много пътувам, не само самостоятелно но и със семейството ми и с приятели. Велопоходи по Camino, културни и кулинарни обиколки в Испания, Италия, Португалия и къде ли не. Запален ветроходец и по миналата година преплавах над 2500 морски мили от Северно море до Гибралтар. Хиляди истории и снимки,преживявания и въпреки това се колебая.
  Ще има ли интерес ….. не знам …. необходим ми е съвет в това ….

  Ще се радвам да споделите и да ме посъветвате,

  Поздрави от Мюнхен,
  Тодор Казанджиев

  • Александър

   Здравейте Тодор,

   Историите Ви изглеждат интересни и лично според мен ще намерите интерес в своето начинание.
   Ще съм на разположение, ако имате нужда от помощ 🙂

 • Славчо Папалезов

  Ако имате нужда от средства, можете да продадете дял от вашия сайт и да предложите процент от печалбата. По този начин ще получите финансиране, което можете да вложите в подобряването на сайта, както и да получите свежи идеи от новия си съдружник.

 • Оставете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *