респонсив дизайн

5 причини да изберете респонсив дизайн за своя корпоративен уеб сайт

В началото на есента миналата година от Google въведоха стабилни рестрикции за уеб сайтовете от гледна точка на излизането им в даден ред и страница в търсачката. Сайтовете без мобилна версия, така да се каже, бяха почти пренебрегнати. От Google споделиха, че фирмите трябва задължително да подготвят и мобилна версия на сайта си, ако искат да излизат на предните страници с резултатите от търсенето. В тази връзка, много компании, включително и блогове и интернет магазини останаха неприятно изненадани с кратките срокове, в които трябваше да подготвят мобилна версия към своите страници, за да изгубят челни позиции, респективно да запазят рейтинга си и да не отстъпват на конкурентите. От друга страна, по-хитрите в IT сферата, сякаш са предчувствали за тази промяна. Това, което направиха те, за да си спестят разправиите и времето за създаване на цял един нов сайт, а когато е мобилен, това не е особено лесно, като заложиха на респонсив дизайна.

Какво е респонсив дизайн на сайт?

В буквален превод от латински и английски език, респонсив дизайн (responsive design) означава отзивчив дизайн. Според универсалното му определение и обяснение, предоставено и в Уикипедия, респонсив дизайн се смята за най-обещаващото решение за мобилния уеб свят и присъствие на отделната единица, сайт, фирма и т.н. След като е отзивчив, той възприема по-бързо, зарежда по-бързо и изобщо пасва идеално на основните нужди и на клиента, и на собственика на самия сайт. В цялост, респонсив дизайн означава определен вид стилизиране на сайта, който вид позволява оптималната и перфектно изглеждаща страница, без значение на какво устройство е отворена тя – настолен компютър или лаптоп, таблет или смартфон. Същото важи и за резолюцията на екрана. В миналото, за да накараме сайта ни да се показва по един и същи начин и на компютрите на потребителите (на всеки един от тях, без значение какъв е мониторът му), трябваше ръчно да задаваме параметри за всяко едно устройство. С респонсив дизайн това не е нужно, защото сайтът се възпроизвежда еднакво добре на всякаква резолюция.

5 причини да изберете респонсив дизайн за своя корпоративен сайт:

1.Ако искаме Google да е щедър и приятелски настроен към нас, вслушвайте се в препоръките му. А респонсив дизайн е една от тези препоръки!
С дял от над 67% от цялостното търсене в нета, Google е компанията, която не просто трябва да ползвате за пример, а да слушате безрезервно. А както вече ви споделихме от Google изискват бизнесът да присъства и в мобилната сфера. Нещо повече – компанията изрично коментира, че респонсив деизайнът е далеч по-добрата алтернатива от това да правите няколко версии на своя сайт. Това е така, защото когато дизайнът е респонсив, сайтът ползва едно и също URL и един и същи HTML код, т.е, работата и на Google се опростява да оптимизира / показва едно, а не няколко URL-та.
2.Спестява ви време, ресурси и пари
Нужно ли е да имате мобилен отдел в екипа си, който да прави двойна работа, т.е. да изготвя мобилни версии за един ваш сайт? Не е нужно, нужен ви е просто програмист, който да създаде страницата с респонсив дизайн. Времето е почти същото, а и ще плащате по-малко пари – включително за субдомейн, защото при традиционните мобилни версии, разликата в адреса обикновено идва в папката под формата на „/m” в края на URL. Последващата поддръжка също е по-лесна, когато е дизайнът е респонсив.
3.По-лесно управление на уеб сайта
С годините ще разберете, че управлението на един респонсив дизайн е десет пъти по-лесна и бърза от това да управлявате по отделно десктопната ви версия, версията за таблет, после за смартфон и т.н. Всъщност, под управление разбираме и най-малките детайли и промени по сайта – като например, смяна на заглавие, ключови думи в табовете, заглавна снимка, лого, контент и да не говорим за цели менюта. В последния случай, вместо да си свършите работата за около 15 минути, ще го правите поне час. Сами можете да си направите сметката сега.
4.Респонсив дизайнът е способен да ви донесе и повече лийдове
Това е така, защото едно URL ще бъде кликвано или откривано за кликване през Фейсбук реклама, например, доста по-лесно от хипотезата с няколко отделни URL-та за отделни версии и отделни устройства. Общо взето, експертите твърдят, че % конверсия значително се увеличава след преминаването от обикновена мобилна версия към корпоративен уебсайт към една версия с респонсив дизайн.
5.Респонсив дизайн е модерното решение
С други думи, такъв сайт е конкурентент, а самите конкуренти, които остават на стандартна мобилна версия, се изместват назад. Вярно е, че не всеки потребител е длъжен да бъде наясно с новите въведения и трендове на съвременните технологии, но на тези, които разбират от подобни неща, ще направите доста по-добро впечатление, ако заложите на респонсив дизайн. В случай, че бизнесът ви се разраства и трябва да бъде оценяват било то от институции, или от бъдещи партньори, а също така и инвеститори, респонсив дизайнът също ще ви донесе няколко точки отгоре.

В съвременния свят на динамична и ежедневна промяна на новите технологии, за да останете номер едно, е важно да бъдете винаги актуални. Същото важи и за вашия уебсайт, който се явява и визитната ви картичка пред останалия свят, пред клиентите и потенциалните партньори. В тази връзка, през 2016 година респонсив дизайн е не право на избор, а по-скоро единственият логичен избор за вас.