7 съвета за това как да изберете най-подходящата WordPress тема за вашия сайт

Големият избор понякога може да ви обърка

Съществуват хиляди Word Press теми, от които можете да избирате за вашия сайт. Те са толкова много, че ще са ви нужни буквално дни, само, за да ги прегледате всичките. Всичко това може да е изключително объркващо за повечето от вас, като основният въпрос, на който трябва да си отговорите е:

„Как да стесня кръга от теми и така да намеря перфектната за моя сайт?“

Изборът на подходяща тема очевидно е важен – правилната тема трябва да пасне естествено на вашето съдържание, да е подходяща за всички устройства, като същевременно с това да се зарежда бързо. Звучи лесно, но всъщност не е.

И така, преди да купите тема или да инвестирате времето си в персонализирането на безплатна такава, прочетете тази статия, която ще ви даде важни съвети относно това как да изберете най-подходящата WordPress тема за вашия сайт.

1. Стремете се към простотата

Много WordPress теми се предлагат в много и различни цветове, сложни оформления, блещукащи анимации и др. Понякога вашият бранд може и да се нуждае от този блясък, но в повечето случаи всъщност вие нямате особена нужда от него.

Потърсете тема с дизайн, който най-добре подчертава вашата основна цел. Да, темата трябва да изглежда добре, но без да се прави компромис с потребителското изживяване и семплостта.

Уверете се, че стилът на представяне на темата не е прекалено сложен. Целта на уеб дизайнът е да помогне на аудиторията да намери информацията, от която се нуждае. Тя трябва да е видна за всички, не карайте потребителят да я търси навсякъде, защото ще го изгубите.

Имайте предвид, че дори и ако дадена тема изглежда страхотно, но това не ви помага особено да постигнете вашите бизнес цели, то тогава това очевидно не е подходяща тема за вас.

2. Адаптивност

Адаптивните WordPress теми коригират автоматично оформлението си в различни размери на екрана, в зависимост от устройството, което използвате.

Не е тайна, че вече по-голямата част от уеб трафика се генерира от мобилни устройства. Уверете си, че вашата тема определено ще може да се справи с това.

Имайте предвид, че когато извършвате търсене от мобилния си телефон, Google класира на по-предни позиции сайтове, които имат добре изградени мобилни версии. Независимо от тематиката и вида на вашия сайт, той трябва да бъде адаптивен и да притежава мобилна версия, която да не е по-лоша от тази за десктоп.

Да, повечето WordPress теми вече отговарят на тези изисквания по подразбиране, но все още има и такива, които не са подходящи за мобилни устройства, така че се уверете предварително в това, преди да вземете своето решение.

 

3. Съвместимост с различните браузъри

Имайте предвид, че когато потребителите посещават вашият сайт, те ще използват различни браузъри. Темата ви може да изглежда перфектно на браузъра, който използвате към момента, но на други браузъри потребителите може и да изпитат известни затруднения.

Именно затова трябва да проверите съвместимостта на темата с различните браузъри, които най-много се използват към момента. Повечето разработчици на теми за WordPress тестват темите си, като използват сложни инструменти за тестване на съвместимостта на браузъра.

Обикновено това се споменава на уебсайта на разработчиците, но ако резултатите от подобен тест не са видими, винаги можете да извършите тестването сами. За целта проверете как работи въпросната тема на различни браузъри като Google Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari и т.н.

Не забравяйте да тествате темата и на мобилното си устройство!

4. Поддържане на плъгини

Истинската сила на WordPress сайтовете е в голямото разнообразие от различните плъгини. Те ви позволяват да правите каквото си поискате с вашия WordPress сайт. Въпреки че има много налични плъгини, има такива от тях, които попадат в графата „задължителни“. Такива са Gravity Forms, Yoast SEO, W3 Total Cache и т.н.

Уверете се, че вашата WordPress тема поддържа всички популярни плъгини. Ако не сте сигурни за това, попитайте разработчика на темата, за да получите допълнителна информация.

5. Шрифт

Много е важно да не изберете тема с труден за четене шрифт.

Не забравяйте, че целта ви е да привлечете вниманието на посетителите, така че те да останат колкото се може повече време на вашия сайт. Трябва да помогнете на аудиторията си възможно най-лесно да се ориентира на вашата онлайн страницата. Изберете тема с прости и четливи шрифтове, които да са естествено лесни за четене и които не натоварват зрението.

Някои от популярните шрифтове, които можете да използвате са: Noto Sans, Roboto, Mina, Open Sans, Playfair Display и др.

6. Възможност за поддръжка

Един недостатък на използването на безплатна тема на WordPress е, че получавате гарантирана поддръжка. Докато някои разработчици предоставят отлична поддръжка на безплатните си теми, повечето от тях обаче нямат тази опция.

Ако имате проблеми с темата си за WordPress, тогава ще трябва да се справите сами. Разбира се, винаги можете да платите на професионалист, за да разреши вашите проблеми, но това са допълнителни разходи за вас.

Уверете се, че сте избрали тема на WordPress, която има добра документация и която предлага опция за поддръжка. Повечето премиум теми на WordPress предлагат подробна документация с 1 година поддръжка, базирана на имейл.

7. SEO съвместимост

Да, вашата WordPress тема играе решаваща роля и за SEO-то на вашия сайт. Една добре изглеждащата тема може да генерира лошо кодиран HTML код, като това може да повлияе на ефективността на страницата в търсачките.

За някой, който няма сериозен опит в сферата, може да бъде трудна задача да анализира сам сорс кода на темата. Ето защо много първокласни разработчици на теми за WordPress ще ви информират, че техните теми са SEO оптимизирани.

Ако всичко това ви звучи прекалено сложно и объркващо, не се колебайте да се свържете с нашия екип за безплатна консултация. Ние ви гарантраме, че ще намерим най-доброто WordPress решение, което да е подходящо за вас и вашия бранд.

Очакваме ви!