7 техники за подобряване на онлайн присъствието на вашия бизнес

 

Безспорно, да си собственик на бизнес не е никак лесна задача, но доброто онлайн присъствие е от съществено значение за дългосрочния растеж на вашата компания. То вече се е превърнало в повече от задължителен аспект и е чудесен начин да намерите потенциални клиенти и да спечелите доверието на вече съществуващите такива.

Да управлявате бизнес означава, че непрекъснато трябва да се стремите да го подобрите във всеки един аспект, но прилагането на свежи и иновативни идеи за усъвършенстването на вашия бранд обаче невинаги е лесна задача. Ето защо ние решихме да ви предложим седем страхотни техники, които неминуемо ще дадат така нужния тласък на вашата компания. Ето ги и тях:

1. Убийствено добър уебсайт

Нека започнем с най-очевидното. Вашият уебсайт е лицето на вашия бранд и той е отворен по всяко време на денонощието. Той работи, за да може да обслужва вашите клиентите, докато вие спите. Това го прави изключително важен компонент от вашата цялостна стратегия, който трябва да се уверите, че функционира както трябва. За целта, задайте си следните въпроси:

– Вашият уебсайт лесен ли е за употреба?
– Адаптиран ли е за мобилни устройства?
– Лесен ли е за намиране от търсачките?
– Има ли на него ценна информация и съдържание, което да е полезно за вашите настоящи и потенциални клиенти?
– Вашият уебсайт генерира ли запитвания, които се превръщат в продажби?
– Олицетворява ли той всичко това, което представлява вашия продукт/услуга?

Обърнете внимание на тези ключови въпроси! Често те са първата бариера пред потенциалните ви нови клиенти. Колко пъти вие като потребител напуснахте един сайт и отидохте на друг, само защото не успяхте да намерите това, което искате, или само защото исканата от вас страница не успя да зареди?

2. Посетете началната си страница за „първи път“

Първите впечатления са МНОГО важни, особено онлайн. Вие имате по-малко от десет секунди, за да накарате новият посетител да остане на вашия сайт, иначе ще го загубите, най-вероятно завинаги.

Представете си, че сте потребител, който попада на вашия сайт за първи път и се опитайте да „влезете в неговите обувки“. Отидете на началната си страница и си задайте следните въпроси:

– Какво забелязвам първо?
– Мога ли да разбера точно за какво става въпрос на страницата, без да се налага да скролвам и да цъкам навсякъде по него?
– Виждал ли съм други сайтове като този преди?
– Колко лесен за навигиране всъщност е уебсайтът?
– Липсва ли му нещо и ако да, какво?

Ако отговорите на тези пет въпроса, то вие ще можете лесно да видите какво трябва да се подобри. Понякога нещата за коригиране са много малки, като например да смените шрифта или пък да премахнете някоя от рекламите на страницата, или пък да изключите досадните изскачащи прозорци. Ще се изумите как понякога най-малкото нещо може да направи огромна разлика.
Ако прецените, че някоя от тези промени ще ви отнеме по-малко от пет минути, направете ги веднага. Ако ще ви отнеме повече от пет минути, за да направите нещо, не забравяйте да го си го запишете или да го поставите в списък със задачи, за да можете да го завършите по-късно. Разбира се, винаги можете да потърсите и помощтта на специалист и да се свържете с човек от нашия екип.

3. Бъдете активни в социалните мрежи.

Активното присъствие в социалните мрежи никога не е било по-важно за видимостта на бранда, отколкото е днес. Всички вече са постоянно свързани със социалните платформи и онлайн съдържанието чрез мобилните си устройства. Фирмите задължително трябва да използват тези платформи, където могат да се обвържат със своята аудитория и да предоставят адекватно и атрактивно съдържание, което да привлече тяхното внимание и да ги превърне в реални клиенти.

Днес вече потребителите купуват директно от социалните мрежи. Ето защо е от ключово значение местният бизнес да изгради силно присъствие там, където са потребителите. Провеждането на креативни рекламни кампании в социални платформи като Facebook, Instagram, Snapchat и YouTube е един от подходите, които ще ви донесат успех в дългосрочен план.

4. Обратната връзка

Онлайн отзивите и обратната връзка е нещо, което не бива да се пропуска и подценява. В днешния дигитален свят, един от основните критерии за извършване на покупка е броят на доволните/недоволните клиенти. Когато потребителят решава откъде да закупи определен продукт или услуга, той започва да преглежда отзивите от предишни клиенти.

Разбира се, ако сте утвърден бранд, хората вече ще ви познават и този фактор няма да има чак такава тежест, но ако сте стартиращ бизнес, който тепърва се опитва да спечели доверието на хората, обратната връзка е изключително важна за налагането на пазара.

Да, разбира се, че можете да поставите отзиви от клиенти на целия ви уебсайт, но ако те не са B2B, то все още ще ви е трудно да накарате хората наистина да ви повярват.

Именно затова е важно за вашия бизнес, ако имате доволен клиент, да го помолите да ви даде своята обратна връзка. Изпратете го на вашата Google бизнес страница или на вашата Facebook страницата, нека сподели с всички своите впечатления от вашия бранд. Добре знаем старата максима, че рекламата от уста на уста е „чисто злато“ и нейната стойност е огромна.

5. Блог

Думата „блог“ често предизвиква страх и подозрение в малките фирми, които в началото обикновенно са изключително заети. Блоговете обаче (ако искате можете да го наречете писане на статии, водене на дневник или писане на новини, които засягат пряко вашата бизнес ниша) са от изключително важно значение за вашата цялостна маркетингова стратегия.

Осигурете качествено съдържание, което да е предназначено за вашия перфектен клиент!

За целта обаче, не е нужно да сте носител на награда Пулицър, за да създадете приличен блог пост. Просто трябва да познавате аудиторията си добре и да им кажете повече за това, от което те се нуждаят. Ако разбира се не успеете или пък наистина нямате времето за това, но все пак имате желанието да го направите, може да се свържете с нас още днес, за да ви съдействаме.

6. Контент маркетинг

От големите корпорации до малкия бизнес, контент маркетингът се е доказал като един от най-ефективните начини за изграждане на добро онлайн присъствие. Ако се направи правилно, това ще увеличи информираността за вашия бранд, като това неминуемо ще доведе до увеличаването на вашите продажби. Създаването на качествено и ангажиращо съдържание и включването му към вашата вече съществуваща маркетингова стратегия може да бъде изключително полезно за цялостния имидж на вашия бизнес.

Съдържанието може да бъде под формата на публикации в блогове, постове в социалните мрежи, инфографики, видео и уеб съдържание и др. Добрият контент маркетинг ще помогне на бизнеса ви да остане винаги актуален и да изпъкне пред конкуренцията.

7. Дигитална реклама

В повечето случаи, когато започвате нов бизнес, основната ви цел е да накарате колкото се може повече хора да разберат за това. Популяризирането е изключително важно за всеки тип бизнес, защото то информира другите за вашето съществуване. Когато веднъж започнете да рекламирате своите продукти и услуги, то вие автоматично започвате да работите в една конкурентна среда.

Опциите и платформите за онлайн реклама за много – Facebook, Instagram, Google, Youtube и др, като изборът ви трябва да зависи от спецификата на вашия продукт/услуга. Основното, което трябва да имате предвид, е, че избраната от вас рекламна платформа трябва да може да достигне до възможно най-голям брой клиенти и да е подходяща за вашите бизнес цели.

Ако имате нужда от съдействие и все още се колебаете кой тип реклама да изберете, можете да се свържете още сега с наш експерт за безплатна консултация, за да обсъдим подробно вашите цели. Вследствие на консултацията, ние ще изготвим специално за вас подробен маркетингов план.

Истината е, че в днешния дигитален свят, вашият бранд просто не може да си позволи да се лиши от адекватно онлайн присъствие. За добро или за лошо, всичко вече се случва онлайн и бизнесът трябва да се нагоди на по съвременните реалности. В повечето случаи, тези компании, които успеят да го направят добре ще успеят да оцелеят и да подобрят представянето си, но тези, които не го направят (освен ако не се казват Coca-Cola, или Microsoft), несъмнено ще изпитват сериозни трудности в оцеляването си.

Ако вие сте собственик на бизнес и имате нужда от допълнителна помощ във вашата онлайн стратегия за развитие, не се колебайте да се свържете с нас.