Изграждане на Shopify магазин – Ръководство за начинаещи

Когато става въпрос за започване на онлайн магазин, има много неща, които трябва да се вземат под внимание. Един от най-важните аспекти е платформата, която вие ще използвате за да стартирате свой сайт за електронна търговия.

Лично аз главно използвам Shopify, защото вярвам, че предлага най-много опции за промяна на онлайн магазина по собствен избор на добри цени. Интерфейсът за администратора е един от най-лесните за използване,а също таке се използва от най-големите три сайта за създаване на малки бизнес платформи за електронна търговия. Другите две са Volusion и BigCommerce.

По отношение на индивидуализиране(промяна на уебсайта във ваш стил), Shopify позволява почти всеки аспект на техните шаблони да бъде променен по един или друг начин. Също така можете да промените функционалността на повечето части на вашия сайт. На всичко отгоре, тяхното най-голямо предимство е, че те също имат най-големият магазин за приложения(App store), за допълнителна функционалност. За сравнение, Volusion имат само един шаблон, по който могат да се правят доста-малко промени.
Bodybuilding: loparco from nocese wins the ifbb beginners Aromasin for sale trenbolone-75 trenbolone acetate buy online – sports bodybuilding.
Единственият истински недостатък е, че не ви позволяват да персонализирате напълно вашата форма, през която може да приемате плащания. Shopify ограничава достъпа до тази функция от съображения за сигурност. Въпреки това формата за плащане е напълно отзивчива(responsive), така че ще работи перфектно за клиентите, които пазаруват както на мобилни устройства така и чрез своя компютър.

Как да създадете свой собстве сайт за електронна търговия с помощта на Shopify

Настройване на Shopify

Регистрацията с Shopify и стартирането на вашия магазина не може да бъде по-улеснена,а на всичко отгоре те дори предлагат 14-дневен безплатен пробен период, за да разберете дали избора на тази електронна платформа(Shopify) ще бъде точния избор за вас.

За да стартирате Shopify магазин, трябва да се регистрирате.

1: Регистрация

За да започнете, посетете Shopify.com.

 • Използвайте формата за регистрация, за да започнете и да създавате акаунт.
 • Въведете необходимите данни и след това щракнете върху бутона „Create your store now“(преведено „Създайте вашият магазин сега“) .

Имайте на предвид, че наименованието на магазина трябва да е уникално(да не се повтаря с друг магазин използващ същата платформа) или Shopify ще ви помоли да изберете нещо друго.

2: Още няколко подробности

След този начален екран ще бъдете помолени за още няколко подробности, те включват вашето име, адрес, страна и номер на контакт.

Вие също ще бъдете попитани дали имате продукти и ако е така, какво по-точно ще продавате . Ако просто изпробвате Shopify за да видите дали той ще работи за вас, можете да изберете „I’m just playing around“(преведено „Само разглеждам“) в падащото меню „Do you have products“ („Имате ли продукти?“) И „I’m not sure“(„Не съм сигурен“) в раздела „What will you sell“(„какво ще продавате?“).

След като приключите, натиснете бутона „I’m done“(„Готов съм“).

3: Започнете с настройването на вашият онлайн магазин

След като сте се регистрирали, ще бъдете пренасочени директно към администраторския екран на вашият онлайн магазин. Сега вече сте готови да започнете да персонализирате вашия магазин и да го нагласите по начина, по който бихте искали да изглежда той. Може да започнете с качването на продукти, настройване на начина по който бихте искали да приемате плащания,а също така и настройване на начина по който ще изпращате вашите поръчки.

Настройки на shopify магазин

Вашият начален администраторски екран ви показва всичко, от което имате нужда за да не срещнете проблеми при изграждането на вашият онлайн магазин.

Избор на тема

Shopify има свой официален магазин за теми(дизайна на вашият уебсайт). Към всички тези теми имате гарантирана подкрепа от дизайнерите, те ще ви помогнат, в случай че срещнете някакъв проблем.

Всички теми идват с подробен списък на модификациите които можете да направите, без да се налага да имате каквито и да са технически познания. Платените теми идват с повече модификации, но това не означава, че не можете да постигнете страхотен сайт с безплатна тема. Тези промени са описани в следващия раздел.

Ако искате да направите големи промени на някоя тема, има много малко ограничения за това, което може да бъде постигнато чрез достъпа до HTML и CSS. Не се притеснявайте, ако не сте програмисти и нямате никакъв опит. Shopify има международен екип от дизайнерски агенции, които наричат „Shopify експерти“, които можете да наемете напълно да персонализирате вашия сайт.

За да намерите тема, която отговаря на вашите нужди, препоръчвам следното:

1: Прегледайте магазина за теми

Влезте в Shopify и посетете магазина на теми на themes.shopify.com. Тук ще намерите над 180 различни теми, които може да изберете, включително една доста добра селекция от безплатни такива.

Можете да ги сортирате по платена или безплатна, отрасли и по функции. Можете също така да сортирате теми по цена, популярност и най-новите.

магазин за теми

Онлайн магазина за теми на Shopify

 

2: Проверка на функционалността и мнения

Веднъж намерили темата, която ви харесва, кликнете върху примерната снимка на темата. Ще ви се даде повече информация за темата, като например дали темата е отзивчива(дали работи еднакво добре с мобилни устройства както с компютър или лаптоп) наред с много други функции.

Превъртете надолу, за да прочетете някои мнения, за да разберете какво мислят другите, които вече са използвали тази тема

3: Преглед на тема

За да видите темата в действие, щракнете върху View Demo(Виж Демо). Ще видите това под зеления бутон „Preview Theme in your Store“(Прегледайте темата във вашият магазин).

Ако темата се предлага в гама от стилове, можете да видите демонстрации на различни стилове, като кликнете върху тях.

4: Вземете темата

Веднъж намерили тема, която ви харесва, щракнете върху зеления бутон.
Shopify ще поиска да потвърдите, че искате да инсталирате темата.
Кликнете „Publish as my Shop’s Theme“(Публикуване като основна тема на моя онлайн магазин). Не се притеснявайте, ако не сте 100% сигурни, че това е правилната тема за вас. Винаги можете да промените решението си по-късно и да инсталирате друга тема.

5: Довършете

След като темата е инсталирана, Shopify ще ви уведоми и ще ви даде възможност да отидете до вашия „Theme Manager“(Админ панела за управление на вашата тема). Навигирайте се до там като кликнете върху Go to your Theme Manager(Отидите до вашия панел за управление на темата).

Вашият Админ панел за управление на вашата тема показва публикуваните теми (тези, които сте инсталирали или активирали напоследък) и непубликувани темите по-долу (теми, които сте инсталирали преди).

как се прави онлайн магазин със Shopify

Извършете леки промени по вашият онлайн магазин

По-голямата част от Shopify темите ви позволят да направите леки промени, които могат значително да променят външния вид на вашия магазин, така че можете да бъдете сигурни, знаейки, че няма да свършите с един сайт, който да изглежда като клонинг на хиляди други магазини.

Теми

Всички тези онлайн магазини са създадени с помощта на една и съща тема

На администраторския екран, изберете „Themes“(„Теми“) от менюто за навигация в ляво. На тази страница ще видите текущата тема в раздел от горната страна на страницата, в горния десен ъгъл на този раздел ще видите два бутона. Първият представлява три точки и ви позволява да правите някои основни промени по настройките. Една от тези промени е да направите копие на темата. Силно препоръчваме да направите това в случай, че не сте удовлетворени от някои от направените промени. Тогава може да изтриете копието и да започнете отново. Вторият бутон е „Персонализирай темата“. Ако го натиснете, ще бъдете пренасочени към страница за управление на всички основни функции на сайта на вашия магазин. Това е точния момент да си поиграете с настройките и да изпробвате всички свойства, за да разберете на какво е способен сайта ви.

Страницата за настройки на вашата тема

Настройки на темата

Сменяне на основните цветове на вашата тема

Цветова схемаНай-често срещаните свойства включват:

 • Качване на лого
 • Добавяне на слайдове във вид на въртележка
 • Добавяне на елементи с подобна предназначение към страниците с продукти
 • Избор на това, колко елемента да се появяват на всеки ред от сборните страници
 • Цветови гами
 • Избор на шрифт

Някои теми позволяват да промените разположението на елементите на страницата като например да се появяват продукти отляво, отдясно или в средата на страницата. Можете също да изберете дали искате да се покажат харесвания на сайта в социалните мрежи като Facebook/Pinterest/Tweeter.

ДОБАВЯНЕ НА ПРОДУКТИ

Отново, насочвайки се към раздела отляво, кликнете на „Products”(„Продукти“). След това ще излезе син бутон с текст „Add a product”(„Добави продукт“) в горния десен ъгъл на страницата. Използвайте следния прозорец за добавяне на колкото подробности са нужни за продуктите ви. Обърнете особено внимание на онези, които ще спомогнат за работа с търсачката, например име, описание и директен линк. Включете също колкото се може повече варианти, за да е по-лесно за вашите клиенти да се информират за продуктите.

Това е и прозореца, от който ще качвате снимки и картини. След като се качат, може да ги размествате по ваш избор, така че не се притеснявайте за това, в какъв ред ги качвате.

Добавяне на продукт

Страницата за настройка на вашите продукти. Уверете се, че сте попълнили възможно най-много информация.

Снимки или изображения на вашите продукти ще спомогнат за успешна продажба, така че се опитайте да ги представите в най-добра светлина и да наблегнете на всякакви специални или уникални свойства чрез снимки в близък план. За да изглежда онлайн магазинът ви подреден, ви предлагаме всичките ви снимки да са с еднакъв размер. Освен, разбира се, ако не планирате страницата с колекциите ви да изглежда като блог в Pinterest.

След като прикючите с попълването на всички полета, не забравяйте да кликнете върху бутона „Save product”(„Запази продукта“) в горния или долния десен ъгъл.

СЪЗДАВАНЕ НА КОЛЕКЦИИ

Колекция е каквато и да е съвкупност от продукти, които имат общ признак, по който клиентите ви може да се ориентират при посещение на вашия онлайн магазин. Например, вашите клиенти може да си търсят:

 • облекло специално за мъже, жени или деца
 • продукти от определен тип, като лампи, въглавници или килими
 • продукти на намаление или в разпродажба
 • продукти в определен цвят или размер
 • сезонни продукти, като например поздравителни картички за празници или украса

Продуктите могат да се повтарят в неопределен брой колекции. Обикновено те са представени на заглавната страница и в менюто с раздели. Това помага на клиентите да открият онова, което търсят без да се налага да прелистват целия каталог.

как да си направим онлайн магазин със shopify

Страницата за настройки на колекциите работи точно по същия начин, както тази за настройки на вашите продукта

РЪЧНО И АВТОМАТИЧНО УПРАВЛЕНИЕ НА КОЛЕКЦИИ

При добавяне на нова колекция може да изберете как да се добавят по-нататъшни продуки. Имате следните две опции:

 1. Ръчно – Добавяте и премахвате продуктите лично.
 2. Автоматично – Създавате колекцията така, че автоматично да се добавят продуктите, които спадат към критериите и.

РАЗПЛАЩАТЕЛЕН ПРОЗОРЕЦ

Разплащателния прозорец позволява на клиентите ви да платят през интернет страницата Ви. Цената и процентът комисионна са важни, но е важно и да разберете какви добавки позволяват те. Не всички разплащателни прозорци са създадени с равни цени и добавки.

Трябва да проучите следното, когато избирате правилния разплащателен прозорец за вас:

Плащания

1. Такси за транзакция

Когато получите плащане, някои разплащателни прозорци ще задържат малък процент от фиксираната такса, заради това че използвате тяхната система за плащане. Сравнете тези на базата на това, колко са очакваните ви продажби.

2. Видове дебитни/кредитни карти

Трябва да знаете какви видове карти са приемат от избрания от Вас разплащателен прозорец. Всички приемат VISA и Mastercard, докато не всички приемат American Express. Paypal също така става доста популярен за онлайн плащания.

3. Плащане чрез друг уебсайт

Някои разплащателни прозорци ще вземат плащането на собствените си сървъри чрез собствената си форма. Това означава, че клиентът е отдалечен от вашата форма за плащане и ще използва страницата на разработчиците създали разплащателната форма. След като поръчката е довършена и заплатена, клиентите са пренасочени към страница за потвърждение. Това ви позволява да имате малко по-голям контрол на процеса на плащане. Сега можете да се заобикаляте ограниченията на Shopify, в които те не ви позволяват да персонализирате формата със поръчка освен чрез програмиране, използвайки CSS.

Таксите за платежната система, която вие ще използвате се добавят в най-горния раздел на Shopify при собствени такси за плащане. Въпреки това, от ноември, магазини базирани в САЩ и Великобритания могат да получават плащания чрез Shopify. В зависимост от вашия Shopify план, можете да спестите тези допълнителни разходи(Няма да има нужда да използвате друга разплащателна система). Отнесено към вашия плана, ще получите тези изключително привлекателни цени.

 1. Основен(Basic) 2.4% + 20p
 2. Професионален(Professional) 2.1% + 20p
 3. Неограничен(Unlimited) 1.8% + 20p

В зависимост от това колко сделки правите всеки месец, може да струва използването на по-висок план, което ще ви спести доста такси.

Ако живеете в САЩ или Великобритания вашия магазин автоматично ще използва Shopify Плащания. За да завършите това, кликнете на бутона „Завърши Shopify настройка за плащания на акаунта“(‘Complete Shopify Payments account setup’), който се намира Настройки(Settings)> Плащания(Payments). Ако желаете да използвате друг разплащателен прозорец можете да използвате връзката „включи разплащателни прозорци“(‘enable payment gateways’), която се намира на същата страница.

Пускане на вашия магазин

Преди вашия сайт може да бъде видян от други хора – да бъде пуснат на живо, трябва да добавите още няколко подробности за вашата фирма – как планирате да правите доставки и да плащате данъци.

Основно(General)

Уверете се, че цялата ваша бизнес информацията е попълнена на тази страница. Също така се уверете, че използвате Google Analytics функцията. Това може да бъде безценен източник за проследяване на посетителите на вашия магазин.

Общи настройки - Shopify

Данъци

Shopify магазин

 1. Отидете на страницата за Продукти на вашия администраторски панел
 2. Кликнете на името на даден продукт
 3. Отидете надолу до секцията „Списък и варианти“ (“Inventory & variants”).
 4. Кликнете върху линка за промяна близо до Варианти на продукта(Product Variant) за да се отвори нов диалогов прозорец.
 5. Уверете се, че полетата за отметки до Начисляване на данъци(Charge taxes) и Изисква изпращане(Requires shipping) имат поставена отметка, ако имате нужда да бъдат включени заедно с вашите продукти.
 6. При някои магазини може да не се налага да се начисляват данъци или доставка на продукти като дигитални стоки. От друга страна, един магазин за тениски, най-вероятно ще трябва да начислява и двете.
 7. Ако планирате да превозвате вашия продукт до вашите клиенти, не забравяйте да въведете теглото на продукта в съответното поле.

Изпращане на продукта

Ако вашите такси за изпращане на даден продукт са твърде ограничени, или не дават достатъчно възможности, може да се загубите някоя друга продажба. Shopify само ще се изчисли таксата за изпращане на дадена пратка за вашите клиенти въз основа на правилата, които сте дефинирали в администраторската страница за доставка. За да се уверите, че няма да загубите никакви продажби:

Изпращане на продукт

 1. От вашата администраторска страница на магазин, отидете в Настройки(Settings) > Страница за изпращане на продукта(Shipping page).
 2. В секцията „цени за доставка“, погледнете дали сте задали цена за доставка в зависимост от теглото на продукта и я коригирайте в съответствие със спецификациите на продукта си.

Тествайте вашата система за поръчки

За да тествате вашата система може да се симулира поръчка, използвайки „Фалшив прозорец на Shopify“(„Shopify’s Bogus Gateway“).

За да използвате Фалшивият прозорец(Bogus Gateway):

 1. От вашия администраторски панел на магазина, щракнете върху Настройки(Settings), след което Плащания(Payments) за да отидете в страницата с настройките за плащания.
 2. Ако имате разплащателен прозорец чрез кредитна/дебитна карта включен, изключете го, преди да продължите. (Кликнете върху Редактиране[Edit], след това Деактивиране[deactivate], след което потвърдете вашето деактивиране.)
 3. В секцията за „Приемане на кредитни карти“(„Accept credit cards“), щракнете върху „Изберете разплащателен прозорец чрез кредитна/дебитна карта“(„Select a Credit Card Gateway“), за да отворите падащото меню.
 4. Превъртете надолу в списъка до Други(Other), след това кликнете (за тестване) върху „Фалшивият прозорец“(„Bogus Gateway“).
 5. Кликнете Активиране(Activate) (или Възстановете(Reactivate), ако сте използвали фалшивият прозорец[Bogus Gateway] преди).
 6. Отидете до началната страница на магазина и направите поръчка както клиент би направил. В касата, въведете фалшиви данни за дебитни/кредитни карти, вместо истинските числа. Това може да направите като генерирате фалшиви числа и данни от този сайт.

Изпробване на системата за получване на плащания с истинска транзакция:

 1. Уверете се, че сте настроили разплащателния прозорец, който искате да тествате.
 2. Направете покупка от магазина ви както клиент би направил, изпълнете всичко до края на поръчката, този път използвайте истински данни за дебитна/кредитна карта
 3. Отменете поръчката незабавно, за да се възстановят вашите пари и да се избегне плащането на такси за транзакции.
 4. Влезте във вашия разплащателен прозорец за да се уверите, че плащането е минало успешно.

Безплатно ли е?

Да – просто не забравяйте да откажете и да възстановите поръчката веднага след като я направите.

Ако вашия платежен цикъл удари, след като сте направили поръчката тест, но преди да я откажете, таксите по поръчката ще се появят във вашата сметката. Все още можете да отмените поръчката си, дори след нейното заплащане към Shopify, но вие ще получите възстановяването като кредитна транзакция по сметката си. Можете да използвате транзакционните кредити само на сайта за заплащане на бъдещи такси за транзакции.

Домейни

За да активирате вашия сайт на живо(да може да се вижда в интернет) ще трябва име на домейн. Имате две възможности за избор на такъв. На първо място можете да си купите един домейн от Shopify и той ще бъде добавен към вашия магазин автоматично. Това ви спестява доста време, особено ако нямате никакви технически познания за хостинг и домейни. Тези домейни обикновено струват $9- $14 USD годишно. Вашият Вторият вариант е да закупите домейн от трето лице, като GoDaddy. Тези домейни започват от $ 1.99 USD годишно. Недостатъкът е, че вие ще трябва да пренасочите DNS записите сами, което може да изглежда обезсърчително на първо време и да е доста трудно за човек без технически познания.

Това са стъпките, които ви трябват за да активирате вашия нов Shopify магазин, на домейн име закупено от трета страна(Пример: GoDaddy).

1. Добавете новия домейн в Shopify

В администраторския панел на Shopify, от раздела навигация вляво отидете на Настройки(Settings) и след това Домейни(Domains) и добавете вашето име на домейн с помощта на бутона „Добави съществуващ домейн“(„Add an existing domain“).

2. Актуализирайте DNS записите

Влезте във вашият домейн регистър и направете следните промени по DNS записите:

1. Сменете @ или основния A record със следния IP адрес: 23.227.38.32
2. Добавете или заменете www CNAME със storename.myshopify.com (т.е. линка на вашия Shopify магазин, който можете да видите на страницата за настройки на домейни. Не въвеждайте http:// към storename.myshopify.com, когато сменяте www CNAME)

3. Премахнете всякакви защити на сайта чрез парола до достъп

В противен случай никой няма да имате достъп до сайта, дори след като той е пуснат онлайн.

4. Задайте като основен домейн, ако е приложимо

Докато сте в Настройки(Settings) > Домейни(Domains), можете да изберете вашият основен домейн с помощта на падащото меню в горната част на екрана:

домейн за Shopify онлайн магазин

Уверете се, че вие също така сте сложили отметка на „Пренасочи целия трафик към този домейн“(„Redirect all traffic to this domain“). Това означава че трафика до всички други ваши сайтове/магазини ще бъде пренасочен към вашия основен домейн. Това е от основно значение за добро SEO.

5. Добавяне на други домейни

Може да повторите стъпките #1 и #2 с други домейн имена, които притежавате. Всички ваши домейн имена ще бъдат пренасочвани до вашия „Основен“(„Primary“) домейн, който може да промените по всяко време със опцията „Направи основен“(„Set as primary“) до всеки домейн.

Забележете че броя на домейн имената, които притежавате няма ефект върху вашето SEO.

Shopify онлайн магазин

Заключение

И това е всичко, което трябва да се направи. На теория може да имате добре изглеждащ, уникален и напълно функциониращ магазин за по-малко от половин час, без да се налага да бъдете един уеб специалист. По този начин можете да прекарвате  по-голяма част от времето си рекламирайки вашите продукти вместо да се налага да поддържате вашият уеб сайт.

96 Коментара

 • Djesika Svilenova

  Здравейте, през шопифай направих интеграцията със спиди но след като клиента потвърди поръчката чак тогава му дава да избере офис локатор. Има ли вариант преди финализирането на поръчката да се избира офис

  • Martin

   Здравейте, относно модулите на Спиди/Еконт ще трябва да разговаряте със самите компании, те имат специфични настройки, за които не бихме могли да съдействаме.

 • Georgi

  Здравейте,
  Бих искал да попитам няколко въпроса, относно създаването и оперирането на онлайн магазин с Shopify от нулата. Може ли имейл, на който да се свържа с вас?

  Поздрави
  Георги

 • Rositsa Miteva

  Здравейте.Преди около седмица си направих онлайн магазин в Shopify.Имам нужда от помощ за дизайна и добавянето на информация за доставка в самият сайт.Много ми е объркано и немога да се справя сама.Има ли някой,който се занимава с това тук?

 • Ралица

  Здравейте,
  Направих са сама магазин в Shopify, но интеграцията с куриери не ми е ясно от къде и как да я направя, ще може ли помощ в тази посока

  • Martin

   Здравейте,

   Най-лесния начин е да изпратите линкът на магазина на някой ваш приятел и да го помолите да се опита да го достъпи.

 • Мартин

  Здравейте!
  Благодаря за полезната статия!
  Моля да ми обясните как мога да направя интеграция на магазина с български куриери и как да настроя плащания с наложен платеж!
  Благодаря за отговора предварително

  • Martin

   Здравейте, куриерска фирма Speedy не съм запознат да работят с Shopify, но може да пробвате Econt -> https://www.econt.com/en/business/b2b-shopify , това е линк към техния модул, относно настройка – най-добре е да се посъветвате с техния съпорт по темата!
   Оставаме на разположение !

 • Жанимир

  Здравейте! Искам да попитам как бихте посъветвали да се направи при поръчка в Shopify да бъде с наложен платеж к да се пригоди добре към платформата?

  • Martin

   Както по-долу сме споменали с колегите, не е сигурно,че в страната в която практикувате ще има възможност за наложен платеж.

 • Ирина

  Здравейте,
  Интересува ме как би могло да се пригоди използваната евентуално платформа на Shopify със законодателните изсквания за електронен магазин или по-конкретно с промените в Наредба Н-18, как може да се обвърже една продажба през Shopify с генерирането на документ по чл.52о от Наредбата (тъй като ще става въпрос за неприсъствени плащания с дебитни и кредитни карти).
  Поздрави,

  • Martin

   Законите се менят постоянно, най-добре е да се обърнете към счетоводно/правно лице, за да ви запознае със домоментните условия.

 • Петър Велчев

  Здрвейте, от проучването ми досега съм установил, че Shopify е най-добрата платформа, която мога да използвам за онлайн магаин. Това, което ме притеснява обаче е как става интеграцията на български език и наложен платеж като метод на плащане. Подходящ ли е Shopify за направата на български магазин?

  • Martin

   Здравейте, относно българския език е зависимост как въведете текстовете си, трябва дали в съответната страна има куриерски услуги работещи със Shopify/ както може да проверите различни модули за онлайн банкиране тип Stripe

 • Мира

  Здравейте, благодаря ви за това, че ни предоставяте тези насоки! Моля ви за отговор дали е нужно да качваме специална законодателна информация в нашия онлайн магазин изграден върху тази платформа и ако да, кой би могъл да ме консултира адекватно, особено за страни извън ЕС?

  • Martin

   Здравейте, най-добре е да се обърнете към счетоводител/някое правно лице, за да ви каже условията за онлайн търговия и начин на фактуриране в ЕС и отвъд.

 • Tsvetelina

  Здравейте,
  Направихме електронен магазин върху платформата Shopify, който ще продава стоки от в България и Европа. Плащанията са чрез Stripe с карти. За извършените електронни продажби от НАП ни искат връзка СУПТО с касов апарат ИЛИ вместо касов апарат, доработка на софтуера на онлайн магазина, който да издава документ по чл.52о /от Наредба-18/ с УНП и QR код. Как можем да приведем магазина в съответствие с Наредба Н-18? Ще Ви бъда много благодарна ако ни дадете правилния съвет.

 • Venelin Vasilev

  Здравейте,
  Много полезна и изчерпателна информация.Имам желание да направя магазин с shopify. Първоначално ще опитвам да продавам ретро продукти, които имам налични. В този случай необходимо ли да регистрирам фирма, защото не съм сигурен дали ще има продажби ?
  Идеята ми е ако има развитие на магазина тогава да създам фирма.
  В началото предпочитам да продавам като частно лице, това възможно ли е ? Какъв начин на плащане мога да предложа на клиентите в този случай ?

  • Георги

   Здравейте!
   Благодаря за полезната статия!
   Моля да ми обясните как мога да направя интеграция на магазина с български куриери и как да настроя плащания с наложен платеж!
   Благодаря за отговора предварително

  • Стилиян

   Можете да продавате като физическо лице и да пращате продуктите Ви с куриерски фирми,но следващата календарна година трябва да си попълните данъчна декларация и да внесете 15%данък печалба(все едно сте ЕТ).Можете да промените магазина спрямо начина на плащане (например наложен платеж).

 • Йорданка

  Здравейте,
  благодаря за полезната статия.
  Бих искала да създам онлайн магазин чрез Шопифай с цел дропшипинг. Живея в страна извън ЕС и бих искала да знам при създаване на магазина мога ли да посоча адреса в България и мобилен номер в страната където живея? Трябва ли да регистрирам фирма преди създаването на магазина? Трябва ли ми бизнес сметка в банка в която да се получават парите от поръчките или само ПейПал е достатъчен? ПейПал няма ли да изискват фирмена регистрация над определена сума?

 • Иван

  Като съм готов със сайта за дропшипинг през shopifay нужно ли е да се свържа със дадения доставчик да им обясня че ще продавам от тяхните продукти защото четох че ми трябва някакъв договор със доставчика или направо си копирам всичко и го поставям в моя сайт само това се чудя иначе всичко друго ми е ясно

 • Иван

  Здравейте имам един въпрос свързан със дропшипинга можете ли да ми обясните дали е нужен комисиюния договор (и какви друго договори ще са ми нужни при създаването на сайта )като започна сайт и дали е задължителен когато доставчика ще е aliexpres
  Благодаря !

 • Мариана Георгиева

  Здравейте!
  Благодаря за полезната статия!
  Моля да ми обясните как мога да направя интеграция на магазина с български куриери и как да настроя плащания с наложен платеж!
  Благодаря за отговора предварително!

 • Павел

  Здравейте,
  За България кой payment provider препоръчвате – 2checkout, Paypal или друг?
  Иска ми се да приемаме освен Виза и Мастеркард и Амекс.
  И трябва ли да правя нещо повече освен да свържа към фирмената сметка акаунта на Шопифай и провайдъра, който избера?
  Благодаря,

 • Мариян Димитров

  Бих искал да попитам за privacy police ,трудно ми е да ги съставя ): за политиката за връщане според мен една стока трябва да се връща само ако е повредена или или не е дошла навреме .

 • Николета

  Здравейте, доста подробно описано и полезно 🙂 аз обаче, бих искала да попитам как стоят нещата с доставката „worldwide“.?
  Благодаря!

  • Martin

   Здравейте, Благодаря за милите думи ! Относно доставките, всичко зависи от куриерите в дадената страна, също така, условията им и това дали работят с продукти като вашите ! Например има куриери,които не транспортират парфюми тъй като са химикали от една страна, други имат различни условия от тези- така че Ви съветвам да разгледате, спрямо страната в която ще търгувате, както и условията на транспортните компании в нея !

   Поздрави !

 • Джулс

  Здравейте,
  Изключително полезна статия! Благодаря на автора за информацията. Имам интерес да направя магазин с шопифай, в който да продавам стоки от Китай или евентуално от дропшип доставчици, който са в САЩ, като целта ми е да се продават в САЩ, а защо не и в Западна Европа. Нужно ли е да се регистрира фирма, при положение, че няма да имам реален склад или реален физически магазин? Как става плащането, питам тъй като бих искала, клиентите да могат да заплащат стоката с кредитната си карта.

  • Martin

   Здравейте и благодаря за милите думи ! Относно въпросът ви, да има нужда да имате фирма, тъй като се изпълнява търговска дейност, а относно начина на плащане, най-лесно е да се направи бизнес PayPal акаунт, така клиентите ще могат да ползват кредитните/дебитни карти, като след заплащане сумата ще бъде в онлайн портфейлът Ви в Paypal

 • Илия

  Здравейте. Много полезна информация видях тук. Прочетох всичко и коментарите включително. Все пак имам и аз няколко въпроса преди да започна работа с това приложение. Намирам се в Англия. От известно време със съпругата ми обикаляме пазари, разглеждаме места и купуваме различни стоки втора ръка. Между предметите откриваме доста стари и скъпи неща, много от който с колекционерска стойност. Имаме винтидж предмети, ретро предмети а също и антики, скъпи играчки, чинии, картички, пощенски марки, чаши, порцеланови изделия от цял свят, предмети от Уолт Дисни, кристали сервизи, дрехи, обувки, картини, и още хиляди други неща. Не мога да изброя всичко, но имаме стока намерена като цена, описана и подготвена за да се качи в сайт и да се продава за цял свят. Проблема ми е че не знам някой неща. Трябва ли да имам регистрирана фирма за да продавам? Как стоят нещата с ДДС ако трябва да имам фирма ? Искам също да направя два варианта на сайта. Единия за да може аз и съпругата ми да качваме и продаваме в този сайт, съответно който реши че желае да продава да се регистрира и да започне да качва продукти. Другия вариант е само за купуване и разглеждане без регистрация. Дайте ми моля малко повече информация.

   • Жасмин

    Здравейте! Имам няколко въпроса,които ме интересуват! Реално, ако си отворя магазин във вашия сайт- колко процента бих печелила от продадените продукти?
    И как стоят нещата с ДДС-то- колко процента е? Имам ли други данъци към вас или към някой друг? И, евентуално, ако имам онлайн магазин трябва ли аз да сключвам договори с някакви доставчици в България или извън нея? Или просто вие сте доставчиците? И последен въпрос: Мога ли да работя с aliexpress ако или други дропшопинги?

 • Ваня Димитрова

  Здравейте, изградихме онлайн магазина на Shopify, който ще продава стоки от Алиекспрес за САЩ по модела на дропшипинга. Плащанията са чрез Paypal с карти и без карти. За плащанията чрез Paypal от НАП ни искат връзка СУПТО с касов апарат ИЛИ вместо касов апарат, доработка на софтуера на онлайн магазина който да издава документ по чл.52о /от Наредба-18/ с УНП и QR код. Как можем да го направим за да се приведем в съотвествие с тази Наредба . Ще Ви бъда много благодарна ако ни дадете правилния съвет.

 • явор трифонов

  Здравейте, в момента съм в България и искам да си направя онлайн магазин, който да дропшипва по целия свят, но до колкото разбрах е доста по трудно да се направи това от колкото да продаваш само в българия, та вярно ли е това?

  • Martin

   Здравейте, разбира се че е малко по-сложно да се нагласи платформата да продава в целия свят, спрямо това само в 1 държава, но това не трябва да Ви спира ако желаете да разработите онлайн магазин. При нужда от съдействие по въпроса,може да ползвате контактната форма за да Ви консултираме.

 • Мария

  Здравейте,
  С тази платформа възмижно ки е да се направи обикнивен унформационен сайт, без да е онлайн магазин?
  Благодаря!

 • Martin

  Здравейте,

  Супер статия! 🙂
  Имам следното запитване – искам да направя shopify магазин, който да има 2 различни логина – един за купувачи и един за продавачи. Магазина да има различни страници показващи се респективно за 2-та логина и съответно да мога да управлявам по отделно страниците и самите логини.

  Предполагам ще ми се наложи да използвам CRM система. Знаете ли подходяща?
  продавачите трябва да имат същата количка с продукти, но с преференциални цени, чат помежду си, учебни материали, новини и да не могат да се регистриарт сами.

  Всяка информация би била полезна!
  Благодаря за отделеното време!
  Поздрави,
  Мартин

 • Бояна

  Здравейте,
  Радвам се, че има хора като вас.Страхотна статия !
  Аз имам въпрос относно dropshipping. Ако съм решил да създам магазин от България и нямам намерение да имам никаква наличност от продукти при мен. Продуктите към които съм се ориентирал са от Китай и целта ми е да ги продавам до целия свят. Как може да стане?

 • Miroslava

  Здравейте от няколко дни разработвам своя онлайн магазин с помоща на Шопафай имах доста трудности последните дни в крайна сметка успях да го направя както исках. но има няколко неща за който ще ми е нужна помощ като да надтоя своя шипинг и да проверя своят начин на плащане също така легал докумнтите ми не се показват никъде и незнам това дали би бил нчкакъв негативен ефект

 • Цветелин Кръстев

  Здравей начинаещ съм във тази област може ли някой да ме консултира във изграждането на магазин във shopfy и да ме консултира как стават качването на продукти изпращането и рекламните кампании и всичко свързано със този бизнес и каква е оринтировачната инвестия във изграждането и закупуването на стоки благодаря предварително.

  • Martin

   Здравейте Цветелин с радост ще съдействаме, стига да е удобно за Вас, пишете ни във Facebook или на телефон 0888 13 15 59 – Мартин Каркелев

 • Таня

  Здравейте,
  възможна ли е интеграция на артикули от платформа на prestashop към shopify?
  Благодаря предварително 🙂

 • Пламен

  Как стои въпроса с електронен магазин и СУПТО съгласно последните промени в наредба Н-18 за фискалните устройства

 • владислав

  Здравейте !
  Наскоро създадох свой Shopify магазин но искам изцяло да го преведа на български език . Как бих могъл ?

  • Martin

   Здравейте,

   Винаги може да ми пишете с определено запитване чрез формата за контакт и с радост ще Ви отговоря. Друга опция която мога да Ви предложа е мобилния телефон 0888 13 15 59.

 • Ралица

  Здравейте,
  искам да направя сайт с продукти с моя марка. Как може да стане това без да имам складова база? Трява ли да бъда регистрирана като ЕООД като се има предвид, че ще използвам платформата и ще продавам worldwide.
  Благодаря

 • Зорница

  Здравейте, аз също искам да стартирам магазин чрез shopify , насочила съм се към конкретни продукти , но бих искала малко помощ относно популяризиране на магазина и други допълнителни неща. Има ли вариант за директна връзка с вас? Ще се радвам ако може да ми помогнете, благодаря предварително

  • Александър

   Здравейте,

   Винаги може да ми пишете с определено запитване чрез формата за контакт и с радост ще Ви отговоря. Също така съм ви изпратил и съобщение на посоченият от Вас имейл адрес.

 • Lilyana

  Здравейте, аз също се интересувам от варианта, в който аз не разполагам със стоката в наличност, по-конкретно услугата “ dropshipping“ ? Вие предлагате ли такава?

 • Наталия

  Здравейте , един приятел ми бе казал, че мига да си направя сайт при вас и без аз да имам стока а стоката от ваши клиенти и да я кача в сайта и да пращам поръчката към тях и те да я изпращат към клиента или нещо такова. Може ли да получа отговор по телефон или имейл.

 • Павел

  Здравейте, бих искал да Ви попитам как да настроя локацията ако искам да продавам предимно в САЩ, а се намирам в БГ. Как сайта ще бъде видим предимно там? Може ли да остане country of origin БГ, или трябва да го сменя на US?
  Благодаря

 • Таня

  Здравейте, предоставяте много полезна информация, благодаря.
  Не успях да разбера дали за да се извършва разплащане е необходимо да имам и виртуален ПОС. Съответно такси се плащат веднъж към платформата и веднъж към банката?
  Таня

  • Александър

   Здравейте Таня,
   Няма нужда да имате виртувален ПОС. Плащането става онлайн, като само трябва да има отворена сметка към някоя платежна система/разплащателен прозорец.
   Такси има от самата система и от разплащателният прозорец.

   Ще съм на разположение, ако имате други въпроси!

 • Инна

  Здравейте отново! Много съм впечатлена от статията и съм супер мотивирана да стартирам свой собствен онлайн магазин, посредством Shopify. Имам магазин в Ebay и съм доволна от продажбите там, но комисионните са прекалено високи. Продавам worldwide. Вътрешния пазар не ми е цел. Въпросът ми е към коя платежна система да се насоча. Имам опит само с Пейпал. А прочетох, че е невъзможно да се плаща с дебитни и кредитни карти или не съм разбрала? Ще се радвам да получа по-подробна информация за алтернативните методи за плащане.
  Благодаря предварително!

  • Александър

   Здравейте, напълно възможно е плащане с кредитни и дебитни карти чрез shopify.
   Ето тук са описани различните методи:
   https://www.shopify.com/payment-gateways/bulgaria

   2Checkout би Ви свършил добра работа – като предлагат плащане чрез кредитна/дебитна карта.

 • Ренета

  Здравейте, видях в сайта на shopify, че има безплатен trial период, но след това става ли платено? И дали знаете какви са месечните такси например? Ще се радвам да се свържете с мен за по-нататъшен обмен на информация:)))

  • Александър

   Здравейте,
   Trial-a е безплатен – да! А след това става платен. Таксите са различно в зависимост от избраният план.
   Ето тук може да видите и цените: https://www.shopify.com/pricing

   Писал съм Ви на посоченият имейл адрес, ако имате нужда от допълнителна помощ!

 • Снежана Стоянова

  Здравейте, 🙂
  Благодаря за полезната статия!!!
  Планирам да направя онлайн магазин и проучвам нещата.
  Бихте ли ми разяснили само за таксите при плащанията от клиентите при покупка – процентите, които помествате като „Основен(Basic) 2.4% + 20p“ са процент от цената на продукта ли?
  И какво е „20р“?

  Много Ви благодаря предварително!

  • Александър

   Здравейте,
   Правилно сте разбрала. Това е цена на всеки продаден продукт, която се удържа от Shopify – 2,4% от стойността на поръчката + 0.20 цента.

  • Александър

   Здравейте,

   Изпратих Ви подробна информация на имейл, какво трябва да направите за да можете да се сдобиете с такъв тип онлайн магазин 🙂

 • Иван

  Здравейте,
  Радвам се, че има хора като вас.Страхотна статия !
  Аз имам въпрос относно dropshipping. Ако съм решил да създам магазин от България и нямам намерение да имам никаква наличност от продукти при мен. Продуктите към които съм се ориентирал са от Китай и целта ми е да ги продавам до целия свят. Какви настройки трябва да направя относно данни като адрес, дали трябва да имам регистрирана фирма в България и законово дали имам някакви пречки ?

  Благодаря за вниманието !

  • Александър

   Здравейте,

   За жалост не съм сигурен дали има безплатен вариант, но може да проверите наличните апликации, с които може да преведете вашият сайт от тук:
   https://apps.shopify.com/search?q=language

   Ще съм на разположение, ако имате нужда от допълнителна помощ 🙂

 • Стефан

  Здравейте,

  Интересува ме как да си направя магазина на български език. Безплатните теми не поддържат български за съжаление или аз не правя нещо както трябва.

  Видях, че има много български магазини на български език базирани на Shopify и искам и моя да е такъв.

  Благодаря

  • Александър

   Здравейте Стефан,

   Ето тук е описано как може да направите това, което ви интересува:
   https://help.shopify.com/en/manual/using-themes/translate-theme

   Нужно е само да следвате снимките за да разберете как да изберете правилният език на вашият сайт. Може да използвате и google translate за да си преведете статията.

   Оставам на разположение, ако имате други въпроси! Лек и приятен ден!

 • Иво

  Здравейте,
  страхотна статия! Все още нямам магазин, но разбрах, че има проблем с payment gateway за България. Мисля, че не позволява плащания директно с дебитна/кредитна карта. Може ли малко повече информация за това и ако е вярно какво можем да направим, за да приемаме такива плащания. Благодаря предварително!

  • Александър

   Здравейте,

   Радвам се, че статията Ви е харесала. Също така няма никакви проблеми с payment gateway-овете за България. За приемане на дебитни кредитни карти може да използвате 2Checkout / Authorize.net / Checkout.com / ePay – някой предлагат директно приемане на плащания с карти в сайта, а други извън него.

 • Димитър

  Здравейте,
  В урока за направа на онлайн магазин с Woocommerce препоръчвате да изтеглим разширението: UpdraftPlus. Ще може ли да обясните какво точно прави и защо е нужно за онлайн магазина.

  Благодаря предварително!

  • Александър

   Здравейте,
   Благодарение на това разширение можете да архивирате вашите файлове и бази данни в облака и да ги възстановете с едно кликване! С други думи правите резервно копие на вашият сайт, в случай че се случи нещо и не можете да достъпите вашият сайт ще можете да го възвърнете до предишен период, в който всичко е било наред.

 • Ивайло Йосифов

  Здравейте,
  а може ли да се интегрира друг магазин в Shopify? Имам направен магазин в Etsy и искам да го прехвърля и в Shopify (стоките които се продават там да се продават и тук). Това възможно ли е или не?
  Благодаря предварително.
  Иво

  • Александър

   Здравейте,
   Разбира се това е напълно възможно. Имате нужда единствено да инсталирате едно от двете разширения:
   1)https://apps.shopify.com/easyimport
   2)https://apps.shopify.com/etsify-1

   Чрез тях може да направите интеграцията на вашите продукти.

 • Оставете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *