Как се прави блог

Как се прави блог – Стъпка по стъпка

Лесно, стъпка по стъпка ръководство „как се прави блог“ за по-малко от 20 минути.  Обновено на 18 Януари, 2019

Знам, че стартирането на блог може да бъде малко объркващо. Когато създадох първия си блог преди 5 години не знаех абсолютно нищо за блоговете или  за блогърството.

Търсих из Google за помощ, но всички ръководства бяха или за хора с технически познания или твърде трудни за следване.

Точно поради тази причина написах това ръководство „как се прави блог“, за да ви покажа как да си направим собствен блог – бързо и лесно. В момента управлявам около 20 различни блога,като някой от тях са с над 200,000 посетителя. Реших да напиша това ръководство, за да помогна на вас – начинаещите (какъвто някога и аз бях) да си направите блог с помощта на това супер лесно ръководство, което бих желал да имам когато стартирах своя първи блог.

В това ръководство ще ви покажа как се прави блог, включващо:

Turbigo of the new capital of bodybuilding in the memory of pino sporchia mesterolone online download bodybuilding book pdf free english.

 1. Как да намерим правилната блог тема, по която да пишем (В случай, че все още нямате такава)
 2. Как да си направим блог на наш собствен домейн (пример VashiqtSait.com)
 3. Избиране на блог тема (с дизайн, който наистина ще ви хареса…)
 4. Получаване на повече посетители и няколко начина да си докарате допълнителни приходи с помощта на вашият блог

Едно последно нещо

Ако някога се затрудните докато се учите как се прави блог – тук съм да помогна, пишете ми като използвате формата за контакт.

Ако все още се чудите дали да стартирате вашият първи блог, ви предлагам да прочете статията, която съм написал “10 причини да създадете ваш собствен блог.”

Стъпка 1: Изберете блог тема

За какво трябва да пиша?

Преди да преминем към най-същественото, а именно как да си направим блог трябва да се запитате за какво искате да пишете. За да ви помогна да разберете това, запитайте се няколко въпроса:

1. Защо искате да създавате блогове?

Каква е вашата цел– печелене на пари? Да покажете експертните си познания? Споделяне на житейския си опит? За каквото и да пишете трябва да се изравнява с вашата поставена цел.

Когато направих първи си блог, исках само да пиша за смартфоните и техническите джаджи, и може би да направя някакви пари докато пиша за тях, така че започнах от там.

2. Какво ме влече?

Трябва да ОБИЧАШ това, за което ще пишеш или рискуваш да се „опариш“. Опитай да избереш теми, за които наистина ти харесва да говориш. Блогърството никога не трябва да го чувствате като товар. Вашите посетители ще разберат ако не ви пука за темата, по която пишете.

3. В какво съм експерт? 

Знаете изключително много за конкретна област? Били сте в дадена индустрия твърде дълго време? Шансовете са, че ако имате много познания за споделяне, другите ще ги намерят за интересни.

Най-важното нещо – не се чудете, а просто направете вашият блог!

Част от приключението на блогърството е, че не е нужно да сте измисли всичко. Ако сте „заседнали“ и не знаете за какво да пишете, просто започнете да пишете за вашите хобита или ежедневието си и вие скоро ще откриете това, за което обичате да пишете за най-много.

Послепис: Ако вече знаете вашата блог ниша или тема, можете да пропуснете тази стъпка и преминете към Стъпка 2.

Шшшт.. Имате ли нужда от няколко идеи за тема, по която да пишете? Натиснете тук (разширява се – няма да напуснете тази страница)

Стъпка 2: Намиране на правилната платформа

Преди да започнеш ръководството „как се прави блог“ и да направиш твоя нов собствен блог, трябва да избереш платформа, която ще използваш.

Какво е “платформа”?

Създаването на блог беше доста сложно преди.Трябваше да знаете HTML (код), CSS(код), и нуждата да имате техническия познания.

Благодарение на платформите, нищо от това вече не е нужно. „Платформа“ е всъщност системата, която прави добавянето и редактирането на съдържанието на вашия сайт изключително лесно и без нуждата от технически познания.

Използването на платформа като WordPress е толкова лесно, колкото използването на Microsoft Word!

Коя платформа е най-използваната?

Повечето блогове в интернет са направени с WordPress – всъщност, WordPress е използван от над 60 милиона потребители по света и е използван от много популярни блогове.

Блог статистика

Опитал съм дузина от различни платформи, и…

Силно ви препоръчвам да използвате WordPress за вашият блог. Ето защо:

 1. Най-лесната платформа за използване
 2. Може да разбирате от хиляди различни и уникални теми
 3. Можете да категоризирате вашите блог публикации и да се създадете потребителски менюта, без да имате нужда от технически познания
 4. Има невероятно много плъгини, които може да инсталирате с един клик, които добавят функции, като абонамент за бюлетини, фото галерии и още много други
 5. Когато имате нужда от помощ, има  огромна общност от блогъри и разработчиците на WordPress, които са повече от щастливи да помогнат

Защо ръководството „Как се прави блог“ не препоръчва използването на свободна платформа, като Tumblr?

Не искам да навлизам в твърде много детайли в момента, но ако сте сериозни за блогърството и сте решили да сте блогър за повече от 2-3 месеца, силно препоръчително е да използвате самостоятелен хостинг за вашия блог.

По този начин вие няма да имате никакви ограничения, свързани с вашето блог съдържание, изображения и видеоклипове. Вашият блог ще изглежда по-професионален, по-добре изглеждащ и ще има тонове безплатни функции, които ще можете да добавите по-късно. Плюс това, вие действително притежавате блог.

Въпреки това, ако не планирате да сте блогър за повече от един месец, безплатен вариант може да има смисъл.

Защо безплатните блог платформи, всъщност НЕ СА БЕЗПЛАТНИ. (разширява се – няма да напуснете тази страница)

Колко ще ми струва всичко за да стартирам WordPress блог на мой собствен домейн?

Разходите са доста малко! Всичко, което ви трябва е…

 • Домейн име (уеб адрес) –Следвайки инструкциите на това ръковдство, домейн името е напълно безплатно.
 • Хостинг (свързва вашия блог с интернет) – около $ 2 – 3 на месец.

Това е – по-малко от цена на билет за кино, а вие ще може да използвате най-добрата платформа на ваш собствен домейн.

Какво ще стане ако реша, че не искам да съм блогър повече?

Ако решите че блогърството не е за вас, може да се откажете по всяко време. Хостинг фирмата предлага 30 дневен период, в който ако се откажете може да вземете вашите пари обратно.

Нямам домейн или хостинг, все още. Какво следва?

В стъпка 3, ще ви покажа всичко, от което имате нужда за да стартирате вашият собствен блог и той да бъде видим за посетителите от целия свят.

Стъпка 3: Настройване на вашият Домейн, Хостинг и Как се прави блог

Как да избера най доброто домейн име?

Моят съвет? Бъдете креативни но не твърде много. Уверете се, че името на домейна е

 • Подходящо – Изберете домейн име, което рефлектира на вашият стил,поведение и намерение. Може дори да започнете с вашето име, като IvaTochkova.com
 • Запомнящо се – Никой няма да запомни домейн име като  “www.vsi4ko-za-sportinite-koli-sait.com”, но нещо като “koli.com” ще се запамети в техните глави.
 • Уникално – Подобно име на вече съществуващо друго такова не е начинът, по който бихте искали да започнете вашият блог.

Предпочитам да избирам домейн имена, които завършват на .com, .net или .org, но понякога най-добрите домейн имена са вече заети.

Откъде трябва да се сдобия с домейн и хостинг?

Използвал съм много различни хостинг компании. Някой бяха добри, други… казано честно, ужасни.

Понастоящем, използвам www.Ipage.com за всички мои блогове и ги препоръчвам на всеки нов блогър, на който съм помогнал. Препоръчвам ги и на вас.

* Поради причината, че използвам Ipage и намирам хостинга им за страхотен, всички линкове към Ipage на сайта са партньорски . Това ще рече, че за всяка покупка аз ще получа комисионна, а Вие по-ниска цена. По този начин успявам да поддържам www.kakdasinapravimsait.com актуален, както и да качвам нови видео уроци, статии и други материали.

Защо Ipage?

 1. Доста евтини цени – Предлагат уникално качество на изключително евтини цени – в сравнение с конкуренцията ($2.99 на месец)
 2. Лесно настройване – Инсталирането на WordPress в Ipage е изключително лесно
 3. Бърз сайт – Другите хостинг фирми, зареждат вашият сайт многоооо бавно. Никога съм нямал такива проблеми с Ipage
 4. Денонощна поддръжка – Ако нещо се случи, имат много добра поддръжка за своите клиенти през телефон,имейл или чат през техния сайт.

Цялостното изграждане на вашият блог ще струва не повече от 43.06 $(72 лева) използвайки някой от промоционалните линкове на сайта, които Ipage предоставиха специално за Вас – читателите на www.kakdasinapravimsait.com.

По-късно в това ръководство „Как се прави блог“, ще ви покажа начина, по който автоматично се инсталира WordPress блог чрез Ipage – всичко това с помощта на 1 клик. В случай, че решите да използвате друга хостинг фирма съм показал как може да инсталирате WordPress блог ръчно.

Как да инсталирам WordPress?

След като сте се сдобили с хостинг и домейн(Ако все още не сте го направили – Опция #1 показва как може да направите това), имате две опции за инсталиране на вашият блог на ваш собствен домейн

А) С “Инсталация чрез 1 клик” (Ipage използва този начин – толкова е лесен)
Б) Ръчно (Доста голям брой *най-често* некачествени хостинг фирми използват този начин)

Начинът с инсталацията чрез 1 клик е доста по-добър за начинаещите и тези създаващо своя първи блог. Ако имате добри технически познания или сте някой, който се занимава с компютърна техника можете и да погледнете ръчният начин. Независимо от начина, който изберете – вашият блог ще се появи в интернет доста бързо.

Опция #1: Настройте вашият WordPress блог използвайки хостинг фирмата Ipage

Кликнете, за да продължите да четете … (разширява се – няма да напуснете тази страница)

Опция #2: Настройте вашият WordPress блог ръчно използвайки различна хостинг фирма (ЗА НАПРЕДНАЛИ)

Кликнете, за да продължите да четете … (разширява се – няма да напуснете тази страница)

След като е вече инсталиран: Как да изберем тема, Как да напишем своята първа публикация и Как се инсталира плъгин

Как да влезна в администраторския панел на WordPress?

Влезте от http://www.VashiqtSait.com/wp-admin (заместете “VashiqtSait” с вашето домейн име) и въведете вашето потребителско име и парола.

WordPress на български език

Първата стъпка след влизане във вашият WordPress админ панел е да промените вашият език на WordPress платформата на български. След като сте влезли се навигирайте към „Settings“ -> „General“. От полето „Site Language“ променете вашият език на български.

WordPress блог на български език

Как да си избера тема?

WordPress използва “Теми” за да реши как ще изглежда вашият сайт. Има хиляди професионално проектирани и напълно адаптивни теми, от които да избирате!

 1. Влезте в администраторския панел на WordPress (Погледнете отгоре за инструкции)
 2. Натиснете “Външен вид” в страничната лента, след това натиснете “Теми” за незабавен достъп до над 1500 безплатни теми!
 3. Търсете темата,която харесвате по зададена дума или просто разглеждайте показаните теми. Търсете за теми, които са “responsive”, защото те ще изглеждат добре и на мобилни устройства.
 4. Изберете тази, която харесвате и натиснете “Инсталирай”, а след това “Активирай”.

Не се тревожете – смяната на вашата тема няма да изтрие нито една от вашите блог публикации.

Как да добавя нови публикации?

 1. Влезте в администраторския панел на WordPress (Погледнете отгоре за инструкции)
 2. Натиснете “Публикации” в страничната лента, а след това “Добави нова”.
 3. Напишете вашето съдържание, запишете и натиснете „Публикувай“!

Как се инсталира плъгин?

Плъгините добавят функции и инструменти към вашия сайт – от абонаменти за бюлетини и контактни форми до фото галерии и форуми.

 1. Влезте в администраторския панел на WordPress (Погледнете отгоре за инструкции)
 2. Натиснете “Разширения” в страничната лента, а после “Добавяне на още”
 3. Търсете плъгин по зададена дума, като може да намерите всякакви плъгини за абсолютно всичко!

…и това е абсолютно всичко.

Поздравления – справихте се!

Ако сте следвали стъпките в ръководството „Как се прави блог“, вече би трябвало да имате напълно функциониращ и добре изглеждащ WordPress блог! Не беше толкова трудно, нали?

Направил съм и допълнително меню „Уроци“, където може да видите повече уроци, които ще ви помогнат да изградите още по-добре вашият блог.

Последно..

Ако сте намерили това ръководство за полезно, моля споделете страницата ми, като използвате бутоните по-долу. Това ме държи мотивиран да запазвам цялата тази информация на сайта актуална. Благодаря ви!

Поздрави,
Мартин Каркелев