10 причини да създадете ваш собствен блог

В тази блог публикация ще посоча някои от главните причини защо трябва да имате собствен блог. Наистина се надявам, че списъкът по-долу ще Ви насърчи достатъчно, за да започнете да действате.

1. Блогърството е лесно

Да. Наистина, блогърството е много лесно. Най-трудната част е началото, но напълно съм обяснил как става в личната ми страница. Ако имате възможност да пишете имейли, значи сте способни да поддържате блог.

С WordPress няма да имате общо с никакви уебсайт модели или HTML, което отнема време и е отегчаващо. Единственото нещо, което трябва да направите е да си създадете свой собствен блог с теми, да добавите готини плъгини и да напишете съдържание. Веднъж щом хванете идеята ще знаете точно какво да правите.

защо трябва да си направим блог

2. Google обича блогове

Когато блогът Ви е готов, Google ще пропълзи във Вашите страници и съответно ще бъдете „записани“ в списък на Google търсене. Това означава, че ще получавате допълнителни посетители от търсачките. Не е ли страхотно? Търсачките помагат да привлечете нови хора към даден блог, които могат да станат Ваши приятели или бъдещи бизнес партньори.

3. Блогърството Ви прави по-добър човек

Да имате блог със сигурност спомага да бъдете по-добър човек. Защо? Ами, очевидно блогърството подобрява писмените Ви умения, както и комуникационните такива. Ще започнете да мислите по-съзнателно за това кой сте и какъв искате да бъдете.Освен това, когато изпращате кандидатура за работа, много работодатели търсят хора, които имат блогове и пишат отворено за своят живот и дават своите мнения. Така че това определено ще бъде „плюс“ за Вас.

4. Блогърството помага на други хора

Можете да показвате информацията и познанията си чрез блогове. Дори можете да помагате на други хора със специфични проблеми. Да кажем, че имате блог за „грижи за майката“. Има много жени, които търсят помощ/решения на проблеми/идеи, за да възпитават децата си. Вашите познания или съвети могат да се окажат жизнено важни и много полезни.

Същото нещо важи и за всяка друга тема. ВСЕКИ блог помага на други хора по специален начин. Спомням си, когато започнах да получавам имейли от типа: „Благодаря за предоставянето на толкова ценна информация“. Беше много приятно и все още си спомням това чувство!

 

5.  Можете да печелите пари с блог

Може би сте чували или виждали хора, които печелят много пари само чрез блогърство. Да, възможно е да „осребрите“ своят блог. Отнема време, но когато имате достатъчно читатели ще започнете да получавате малко, и пасивно, приходи. С времето трафикът ще се увеличи, както и приходът. Не говоря само за няколко хиляди долара на месец, много хора печелят средствата си за прехрана от блогърство.

Спомням си, когато създадох първият си блог, който имаше почти 300 уникални (нови) посетители на ден в края на първата година. Прекарах много часове в създаване на публикации и добавяне на ново съдържание. Продадох го за $2800 и това бяха първите ми спечелени пари в Интернет като добър търговец. Всъщност, все още съм много горд с това, а някъде там нещата започнаха да се случват.

6. Саморекламиране и нови възможности

Когато имате блог, Вие имате „средство“ или „канал“, за да рекламирате себе си или да правите така, че да изглеждате като експерт. Ще бъдете очаровани колко много хора започват да Ви уважават, а аз самият знам няколко случая, когато работодатели директно се свързват с притежателя на блог, за да предложат работни позиции или възможност за бизнес договореност. Това ще Ви отвори много врати, за които може би не Ви е било ясно, нито пък сте мечтали.

7. Използвайте блогове, за да поддържате контакт

Активните хора имат по-малко време да седят пред Facebook или някаква друга социална „чат-стая“. Отново, блогът може да Ви помогне да в комуникацията с Вашите приятели, колеги и роднини. Те могат лесно да прочитат всичко за Вашите дейности, идеи и успех чрез Вашият блог. Бъдете мъдри и използвайте това като средство за комуникация.

8. Можете да направите света едно по-добро място

Когато имате блог, всъщност имате глас. Това означава, че можете да разпространявате всичките неща, които харесвате или не харесвате. И тези неща могат да Ви помогнат да промените света.

Вероятно сте виждали някои статии от блог или пък публикации, които са плъзнали през Twitter и/или Facebook. Веднъж щом това се случва, значи те ще получат много внимание.

 

9. Блогът може да помогне за израстване на Вашият бизнес

Компанията Ви има ли блог? Ако не, значи пропускате много. Блоговете могат да придават много неща за вашата фирма.

Например, вашите потенциални клиенти могат да четат интересни истории за успеха на фирмата, идеи, стратегии и дори нови продукти, които могат да ги превърнат в редовни платци клиенти. Това е огромна възможност, че много по-малки и големи фирми не използвате.

Освен това компаниите, които имат блог имат 97% повече входящи връзки (което означава повече трафик и посетители).

10. Блогърството може да се превърне във вашето хоби

Ако имате прекалено много свободно време и постоянно сърфирате в интернет, трябва наистина да разгледате възможността за започването на блог.

Скоро ще се пристрастите към него (в добрия смисъл) и ще започнете да учите много нови неща. Така че, ако сте отегчени точно сега, тогава какво чакате? Вие ще получите много добри и нови преживявания, няма нищо за губене.

11. Блогърството помага за подобряването на вашето писане и аргументация (допълнителен бонус)

Обратно към времето, когато бях в колежа моите граматични, комуникационни и аргументационни умения бяха наистина бедни. Но те са много универсални и необходими умения в ежедневния живот, а също и в професионалната кариера.

Блогърството е имало огромно влияние върху моите умения за писане, откакто започнах. Въпреки че все още не са перфектни се чувствам доста по-уверен. Колкото повече пиша, толкова по-лесно става.

Някои интересни факти за Блогърството
 • Има около 130 милиона активни блог читатели в САЩ в момента.
 • 90% от компаниите, които пускат блог теми дневно са придобили най-малко един клиент (вероятно много повече) чрез блоговете.
 • 80% от онлайн потребителите се доверяват на информацията, която получават от блоговете.
 • 61% от американските онлайн потребителите са направили покупка въз основа на препоръки от един блог.
 • Блогърството е най-популярна във възрастовата група от 20-35 години. Това е над 50% от общото блогърско население.

Готов ли си? ТВОЙ ред е.

Искаш ли и ти да започнеш свой собствен блог? Ако отговора е да, разбери как се прави блог още сега.

17 Коментара

 • Елена

  и аз да питам – дали би имало смисъл да си направя блог със стихчета? чудя се както дали толкова би имало кой да се интересува да чете личното ми творчество – така и по отношение на авторското право както спомена някой по-горе…
  Благодаря ! 🙂

  • Мартин Каркелев

   Здравейте,направете го за себе си. Ние сме започнали така, започнахме за нас, като споделяме информацията с Вас-нашият читател.

 • Катя Стефанова

  Много се радвам, че някой се е постарал на достъпен език да изложи темата.
  Аз от много време се замислях върху идеята за свои блог, проблемът е, че това, за което искам да споделям виждания, мисли, да пиша открито за нашето все още ограничено съзнание може да са скандални, какво бихте ме посъветвали на база Вашия опит?

 • Кети Кирчева

  Привет Александър, За да се напише подобна инструкция и обобщение е необходимо наистина богата база опит и огромно желание за помощ към всеки, който е мотивиран да има свой блог, но не знае откъде да започне. Моята сфера е стил и бижута, любопитни са ми и градския пейзаж, включително психологическия и природата, включително човешката. Ще продължа да чета информацията, която сте публикували и се надявам скоро да започна моя личен блог. Благодаря и красива седмица!

  • Александър

   Здравейте,
   Благодаря Ви за милите думи и се радвам, че това, което съм написал Ви е харесало.
   Ще съм на разположение, ако имате въпроси или нужда от помощ при стартирането на вашият блог.
   Лека и приятна седмица!

 • Николай

  Здравейте имам голямо желание да създам блог но нямам точна идея за какво да е той бихте ли ми дали някакви идеи

 • Катя

  Здравейте, може ли да се направи блог за поезия и ако е така, доколко при това си запазваш авторското право на публикуваните стихотворения?
  Отдавна имам желание да направя нещо такова , защото обичам да пиша , а и ми се отдава, но винаги ме е спирало не дотам доброто познаване на материята. Благодаря. ..

  • Александър

   Отговорих ви на посoчeният от вас имейл адрес.
   Надявам се да съм ви дал информацията, от която се нуждаете. Лек и приятен ден!

 • Кремена

  Здравейте, много Ви благодаря за отделеното време и предоставената информация!
  Това е изключително благороден жест за начинаещите като мен и аз дълбоко го оценявам!
  Блогърството е напълно непозната и много вълнуваща сфера за мен. От известно време ми преминава идеята за създаване на сайт, в който да споделям нещата от живота, които ме вълнуват и ме правят щастлив човек. Не съм сигурна обаче дали с това бих била полезна на някого и дали въобще на хората им се четат подобни мисли. Надявам се скоро да разбера… И въпреки че ме е страх от дълбокото и не зная как се плува, смятам да се потопя.
  Още веднъж огромно БЛАГОДАРЯ!

 • Таня

  Здравейте! Преводач съм, публикувам преводни текстове в интернет-сайтове. Бих ли могла да създам собствен блог за преводни текстове, или само авторски трябва да бъдат текстовете? Благодаря ви.

  • Александър

   Здравейте, бихте могла да създадете такъв сайт. Все пак ще е добре да споменавате от къде сте превели тези текстове в статията.

 • Албена Истайкова

  Благодаря за това,че сте си направили труда да напишете всичко това! За мен е много полезно и точно навреме! Направо ме обогатихте! Бог да Ви благослови !

 • Оставете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *